El Freni Nedir ve Nasıl Kullanılır

ABONE OL
El Freni Nedir ve Nasıl Kullanılır

El freni araçta bulunması gereken güvenlik önlemlerinin başında gelir ve hayati bir öneme sahiptir. Aracın olduğu yerde tutunmasını sağlayan bu sistemin çalışması ise şu şekildedir.

El Freni Nasıl Çalışır?

El freni mekaniktir ve bu mekanik olan yapı bir kol ya da düğme ile aktif edilir. Üst seviyedeki araçlarda bu sistem daha gelişmiş olduğundan dolayı bir düğme kol gücüyle yapılan görevi yerine getirebilir. Kollu olan sistemlerde kolu çektiğinizde kola bağlı olan teli çekmiş olursunuz ve bu tel arka diskleri çekerek kilitlenmesini sağlar. Bu sayede araç bulunduğu yerde siz kolu indirene kadar sabit bir şekilde kalır.

El Freni Üstündeki Buton Ne İşe Yarıyor?

El freni kolu üzerinde basılması için bir düğme vardır. Bu düğme aracın el freni indirilirken basılması gerekir çünkü dişli mekanizması bu düğmeye basıldığı zaman boşa çıkar ve telin kaymasını sağlar. Siz düğmeye basmadığınızda kolu indirmeye çalışsanız bile dişli kaymayacağından dolayı el freni boşa çıkmayacaktır ve siz kolu indiremezsiniz. Butona basmadan el freni kolunu çekemezsiniz.

Elektronik EL Freni Nasıl Çalışır?

Kollu sistemlerde çalışma mantığı böyledir, ancak bahsetmiş olduğumuz gibi düğme şeklinde olan el frenleri elektronik olarak çalışır, Yani manüel kollardan farklıdır. Bu tür el frenlerinde elektrik motorları bulunur ve siz düğmeye bastığınızda devreye girer. Otomatik vitesli araçlarda siz vitesi P konumuna getirdiğinizde el freni otomatik olarak devreye girer. Bunun için bu araçların bazılarında el freni olmaz.

El Frenini İndirmeyi Unutursanız Ne Olur?

Eğer aracınızın frenleri tutmuyorsa bu durumda acil bir olay sırasında el freni bu görevi yerine getirecek şekilde düzenlenmiştir. Ancak bu işlem yalnızca acil durumlarda yapılması gerekir. Çünkü bunun güvenlik konusunda da birtakım sorunları olacaktır.

El frenini unutarak hareket etmeye çalıştığınızda aracınızın disklerine yoğun bir yüklenmede bulunacağınız için araç hareket etmekte ve hızlanmakta zorluk çekecektir. Eğer bu şekilde devam ederseniz o zaman disklerin yıpranmasına ve aracın motorunun zorlanmasına neden olursunuz. Bu da size maddi olarak ekstra bir yük getireceği anlamına gelir.

Otomobillerle ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.11.2020

Paralel Park Nasıl Yapılır

31.08.2021

Cepten Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır

14.12.2020

Trafik Sigortası Hangi Sigorta Şirketinden Yapılmalı

14.06.2023

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var mı