El Freni Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır

ABONE OL
El Freni Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır

İster otomatik ister manuel olsun, her arabanın iki freni vardır; gaz pedalının solunda bulunan ana fren ve el freni. Aynı işlevi yerine getirmelerine rağmen, ayrı ayrı çalışırlar.

El Freni Nasıl Çalışır?

Otomobilin yaşına, modeline ve şanzımanına bağlı olarak el freni manuel veya elektronik, ayakla veya elle devreye girebilir. Ayak freninden farklı olarak, el freni aracın arka tekerleklerine metalik bir kablo ile bağlanır. Bunun iki nedeni vardır; birincisi hidrolik frenin arızalanması durumunda aracınızı durdurma, ikincisi, frenleme sırasında gaz pedalına basmanıza olanak tanımak. Bu da drift gibi daha gelişmiş sürüş tekniklerini kolaylaştırır ve kesintisiz yokuş kalkışlarını kolaylaştırır.

Manuel el frenleri, bir seviye yukarı çekerek veya ayağınızla bir pedala basılarak kullanabilirsiniz. El frenini çektiğinizde, metalik kablo, gücü fren balataları arasında eşit olarak bölen bir ekolayzere gelmeden önce bir ara koldan geçer. Yani bilmeniz gereken şey şudur: arabanızın arka tekerleklerini hareketsiz hale getirir.

Otomatik Bir Arabada El Freni

Otomatik şanzımanlı otomobiller elektronik el freni ile donatılmıştır. Mekanizma, bir düğmeye basarak veya çekerek otomatik bir el freninin devreye girmesi dışında, manuel bir sistemdekine benzer şekilde çalışır.

El Freni Ne Zaman Kullanılır?

El freninin nasıl ve ne zaman kullanılacağını bilmek, aracınızın doğru ve güvenli çalışması için çok önemlidir. Akılda tutulması gereken bazı önemli şeyler var; her şeyden önce, hareket halindeyken asla el frenini çekmemelisiniz. Bu kuralın tek istisnası, örneğin lastiğiniz patladığında veya frenleriniz arızalandığında son çare olarak devreye alınması gerektiğidir.

  • Acil durdurma yapmak için başka seçeneğiniz olmadığında
  • Geleneksel bir acil durdurmadan sonra
  • Yokuşta kalkış yapmaya çalışırken
  • 5 saniyeden fazla rölantide çalışırken
  • Park ederken

Doğru El Freni Kullanımı

Deneyimli sürücülerin çoğu el frenini doğru kullanabilirken, acemi olanlar genel olarak fazla kullanırlar.  

Trafik Sıkışıklığında El Freni Kullanma

Trafik sıkışıklığında veya bir dizi ışıkta 5 saniyeden fazla rölantide kalıyorsanız, aracınızı boşa almalı ve el frenini çekmelisiniz. Bu kısmen bir rahatlık meselesidir, ancak ani sarsıntı, tekleme veya geriye doğru gitme olasılığını da en aza indirecektir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.10.2020

Arabanın Farları Neden Matlaşır

04.11.2021

Doğru Antifriz Nasıl Seçilir

27.10.2022

Eskişehir Alpu Sürücü Kursları – Alpu Ehliyet Kurslar

30.06.2021

2022 Taşıt Kredisi Nasıl Çekilir