Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

ABONE OL
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Trafiğe çıktınız ehliyetiniz yok olsun ne olacak demeyin çünkü cezası tek rakamdan ibaret değil. Bazı durumda ise ceza yalnızca sürücüye değil aracın sahibine de yazılabiliyor. Burada ne şekilde ehliyetsiz araç kullandığınız ise yazılan cezanın şeklini değiştiriyor. Aşağıda 2020 yılı itibariyle ehliyetsiz olarak yakalanmanız halinde kesilecek olan cezalar açık bir şekilde belirtilmiştir.

Ehliyetiniz var ama ehliyetsiz araç kullanıyorsunuz

TCK’nin 44. maddesi gereğince ehliyeti olan fakat ehliyetini araç kullanırken yanında bulundurmayanlar polis çevirmesi sırasında ehliyetlerinin olmadığı fark edilirse o zaman ehliyetsiz araç kullandıkları için toplamda 235 TL para cezası ödemek zorunda. Eğer bu cezayı indirimli öderseniz o zaman % 25 oranında bir düşüş söz konusu oluyor ve toplam 176,26 TL para cezası ödemek durumunda kalıyorsunuz. Bununla da bitmiyor size tam 5 ceza puanı veriliyor. 

Ehliyetsiz araç kullanma cezası

Ehliyetsiz araç kullandığınızda ise ciddi bir rakam sizi bekliyor. Polise yakalanmanız halinde toplam 2,473 TL para cezası ödemeniz gerekiyor. 15 günlük süre içerisinde cezanızı indirimli öderseniz bu rakam 1,854 TL’ye düşüyor.  Ehliyetiniz olmadığına göre muhtemelen de araç sizin üzerinize olmayacak. Böyle durumda ise aracın plakası üzerine yine aynı oranda ceza kesiliyor. Bu sayede hem sürücü hem de araca ceza kesilmiş oluyor. Bu cezayı iki katı olarak topladığınızda ise 4,946 TL ceza indirimli durumda ise 3,709,50 TL ödenmesi gerekiyor. 

Ehliyetiniz İptal Edilmiş ve Araç Kullanıyorsunuz

Ehliyetleri iptal edilmiş olan kişilerin ehliyetsiz sürücülerden hiçbir farkı yoktur. Dolayısıyla polise bu şekilde yakalanmanız halinde ödeyeceğiniz rakam 2,473 TL’dir. Hatta bu şekilde polise yakalanmanız durumuna araç kullanmaktan da men edilirsiniz. Araç sizin üzerinize kayıtlı değilse bu durumda araca da yine aynı oranda ceza kesilir. 

Ehliyetin Geçici Olarak Alınması

Ehliyetin geçici süre ile geri alınmış olması demek sizin üzerinize konulmuş olan bir tedbirdir. Dolayısıyla ehliyetiniz verilmek üzere geri alınmış ve siz bu şekilde araç kullanıyorsanız bu durumda size 2,473 TL para cezası kesilecektir. Araç sizin üzerinize değilse o zaman aracın plakasına da ceza kesilir.

Ehliyetler ve sürücü kurslarına dair ihtiyacınız olan her türlü bilgi ve paylaşımı https://www.surucukurslari.com/ adresinde bulabilirsiniz.

 

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.07.2023

Lastik Tamir Kiti Nedir? Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır

06.04.2020

Ehliyet Sınav Tarihleri – Ehliyet Sınavı Ne Zaman

21.05.2021

Ehliyet Fiyatları Ne Kadar? 2021

30.03.2022

Geçmiş Dönemlerdeki Sınav Sorularıyla Sınavlara Hazırlanabilir miyim