Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım? Kayıp Ehliyet Başvurusu

ABONE OL
Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım - Kayıp Ehliyet Başvurusu

Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım diyenler için kayıp ehliyet başvurusu hakkında bilgi verelim istedik.

Bilindiği üzere ehliyetsiz olarak araç kullanmak, Karayolları Trafik Kanunu gereğince yasaktır. Bunun için sürücüler ehliyetlerini yanlarında bulundurmak ve ehliyet sınıflarına ait araç kullanmak zorundadır. Bu kurallara uymayan sürücülere idari para cezası uygulanır.

Ehliyetiniz kayboldu ya da çalındıysa zaman kaybetmeden gerekli işlemleri yaparak ehliyet yenileme randevusu almanız gerekiyor. Kayıp ehliyet yenileme ücreti 2022 yılında 345 TL olarak belirlenmiştir. Bunun için randevu işleminden hemen sonra yenileme ücretini anlaşmalı olan banka şubelerine yatırmanız gerekiyor.

Kaybolan veya çalınan ehliyetiniz için yapılması gerekenler sırasıyla şu şekilde:

Sağlık Raporu Alın

Ehliyet yenileme işleminde ilk olarak sağlık raporunuzu almanız gerekiyor. Sağlık raporu devlet hastaneleri, özel hastaneler, poliklinikler, tıp merkezleri ve aile hekimlerinden alınabilir. Aile hekimleri raporu ücretsiz olarak verdiklerinden dolayı genellikle tercih edilir.

Nüfus Müdürlüğünden Randevu Alın

Nüfus Müdürlüğü ehliyet randevu işlemi internet üzerinden ya da ALO 199 hattı üzerinden yapılabiliyor. Belirlemiş olduğunuz gün ve saati bir yere not edin ve zamanında hazır olmaya özen gösterin.

Yeni Ehliyet İçin Gerekli Ücret Ödemesini Yapın

Ehliyet randevu saatinde gitmeden önce mutlaka gerekli olan ücret ödemesini yapmanız gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yeni tip ehliyetinizi kaybettiyseniz ya da çaldırdıysanız 280 TL değerli kağıt ücreti ve 65 TL Polis Vakfı hizmet bedeli olmak üzere toplam 345 TL ücret ödemeniz gerekir. Eğer ehliyetiniz eski tip ise bu durumda yapmanız gereken değerli kağıt bedeli olarak 13 TL, Polis Vakfı hizmet bedeli olarak 2 TL ödeme yapmak olacaktır.

Gerekli Belgeleri Hazırlayın

Ehliyet randevunuzu aldıktan sonra talep edilen belgeleri hazırlamanız gerekiyor. Gittiğinizde işlemlerinizin gerçekleşebilmesi için talep edilen belgeler şöyledir:

  • Nüfus cüzdanı veya pasaport
  • “Sürücü olur” sağlık raporu
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Gerekli ücretlerin ödendiğine dair belge
  • Kan grubu kartı (kişinin kan grubu bilinmiyorsa)

Sürücü belgesinin yeniden alınması adına yazılmış dilekçe ve parmak izi (Başvuru esnasında alınacak.)

Geçici Sürücü Belgesini Alın

Başvurunuzun tamamlanmasının ardından Nüfus Müdürlüğünce size geçici sürücü belgesi verilecektir. Ehliyetiniz elinize ulaşana kadar bu belgeyi ehliyet yerine kullanabilirsiniz. Belgenin geçerlilik süresi 15 gündür ve bu süre içinde ehliyetiniz elinize ulaşacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.11.2022

Gaz Kelebeği (Boğaz Kelebeği) Temizliği Nasıl Yapılır

10.09.2020

Akü Nedir

08.04.2021

Ehliyet Sınavından Kaç Puanla Geçilir? 2021

03.09.2021

Kulaklıkla Araç Kullanmak Güvenli mi