Ehliyet Yenileme 2023: Ehliyet İçin Gerekli Belgeler ve Ücretler

ABONE OL
Ehliyet Yenileme 2023 - Ehliyet İçin Gerekli Belgeler ve Ücretler

Ehliyet yenileme işlemleri 2 yıl daha uzatılarak 31 Aralık 2024 tarihine ertelenmiştir. Bu sürenin sonuna kadar ehliyeti olan her sürücünün eski tip ehliyetini yenisiyle değiştirmesi gerekir. Son gün geçtikten sonra yapılmak istenilen yenileme işlemi değerlendirilmeye alınmayacağından ehliyetin iptali söz konusu olacaktır.

Ehliyetlerin yenilenmesinin asıl nedeni artık ömür boyu ehliyet sahibi olma devrinin bitirilmek istenmesidir. Eskiden ehliyet alan bir sürücü aksi bir durum olmadığı sürece aynı ehliyetle ömür boyu araç kullanabiliyordu. Dolayısıyla zaman içerisinde sürücü olumsuz bir hastalıkla ya da durumla karşılaşmış olsa bile bu araç kullanmasına mani olmuyordu. Devlet bu şekilde ehliyet sahibi olunmanın hem sürücü hem de yayalar açısından hayati tehlike doğurduğu gerekçesiyle ehliyetleri 5 yıl ve 10 yıl olarak değerlendirmeye aldı. Buna göre yeni ehliyet sahibi olan bir sürücü ehliyetini her 10 yılda veya 5 yılda bir yenilemesi gerekir. Yenileme yapılmaması durumunda ise ehliyeti iptal söz konusudur.

Ehliyet yenileme sırasında ise birtakım evrakların teslim edilmesi gerekir. Bunlar arasında en çok dikkat çeken ise sürücü olur raporudur. Eğer sürücünün sağlık kuruluşundan alacağı sağlık raporunda sürücü olamaz şeklinde ifade yer alırsa bu durumda ehliyetini yenileyemiyor. Bu da ömür boyu ehliyet döneminin sona ermesine neden oluyor.

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

Yukarıda ehliyet değiştirme son tarih belirtmiştik. Bu sürenin sonuna kadar sürücülerin yenileme işlemini Nüfus Müdürlüklerinden yapmaları gerekir. Bunun için telefonla ya da internetten ehliyet randevu talebi oluşturulması gerekiyor.

Yeni ehliyet için gerekli belgeler ise şu şekildedir:

  • Sürücü belgesi yenileme harcı ücreti + vakıf bedeli ödendiğine dair belge.
  • Sürücü olur sağlık raporu,
  • Nüfus cüzdanı ya da pasaport,
  • Adli sicil belgesi (edevlet üzerinden alınabilir)
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubu kartı (Biliniyorsa beyan yeterli)

Ehliyet Yenileme Ücreti 2022

Ehliyet yenileme ücreti için 2023 yılına dair şu an yenilenmiş bir rakam bulunmuyor. İlk kez ehliyetini yenileyecek olan sürücüler 15 TL ödeme yapması yeterli. Bunun 13 TL’si değerli kağıt bedeli 2 TL’si ise Polis Vakfı Hizmet bedeli şeklinde.  Süresi dolan yeni ehliyetlerin yenilenmesi ya da kaybolması halinde ödenmesi gereken tutar 2022 yılı itibariyle 280 TL değerli kağıt bedeli ve 65 TL Polis Vakfı Hizmet bedeli olacak şekilde 345 TL ödeme yapılması gerekiyor.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.08.2022

Yeni Opel Astra, Eylül ayında Türkiye'de

29.12.2021

Keçiören Sürücü Kursları - Keçiören Ehliyet Kursları

16.06.2021

SUV Ne Anlama Geliyor

28.08.2020

Aracınıza Ses Sistemi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler