Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

ABONE OL
Ehliyet İçin Sürücü Sağlık Raporu Nasıl Alınır

Yeni ehliyet alacak, ehliyetini değiştirmek isteyen kişiler için yapılan yeni düzenlemede ehliyet sağlık raporu almak zorunlu hale gelmiştir. Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının merak ettiği konulardan biri, ehliyet için sağlık raporu nasıl alınır sorusudur. Bunun için izlemeniz gereken adımları sizler için bir araya getirdik.

Ehliyet Sağlık Raporu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ehliyet sağlık raporu için gerekli belgeler;

Nüfus cüzdanı veya pasaport

2 adet biyometrik fotoğraf

Parmak izi (Emniyet müdürlüklerinde alınması zorunludur)

Ödeme makbuzu (15 TL ödenmesi gereken tutar)

Kan grubu belgesi

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Yeni düzenlemeyle birlikte ehliyetler, sınıfına göre 5 ile 10 yıl arasında değişen süreler boyunca geçerli olabilecek. Bu sürenin sonunda ehliyetini yenilemek isteyen ya da yeni ehliyet alacak sürücülerin sürücü sağlık raporu alması gerekiyor. Sürücü sağlık raporu almak için birçok sağlık kuruluşuna gidebilirsiniz. Ancak ehliyet sağlık raporunu en hızlı alabileceğiniz kuruluş, sağlık ocakları olacaktır. Aile hekimine giderken yanınızda T.C. kimlik belgesi ve biyometrik fotoğraf bulundurmanız gerekir.

Aile hekimine gittiğinizde öncelikle kimlik bilgilerinizle “Aile Hekimliği Sağlık Sistem” uygulamasına girilerek araç kullanmaya engel kronik bir rahatsızlığınızın olup olmadığına bakılır. Daha sonra göz muayenesi yapılır.

Ehliyet almak için sakıncalı bir rahatsızlığınız olması takdirde, hekim sizi uzman doktora yönlendirecektir. Uzman doktor gerekli muayeneyi yaptıktan sonra raporu verebilir ya da sağlık kuruluna yönlendirebilir.

Ehliyet yenilemek isteyen kişiler için gerekli olan şartlar ise şu şekildedir: Kişinin sağlıklı olması ve araç sürmesini engelleyecek herhangi bir engele sahip olmamasıdır. Bunun dışında yapılan muayene sonucunda kişinin sürücü belgesi almak için bir engeli bulunuyorsa ehliyet sağlık raporu verilmeyecektir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyet için sağlık raporunu alabileceğiniz belirli kurumlar bulunuyor. Bunlar;

Bakanlığa ve üniversiteye bağlı sağlık tesisleri,

Özel hastaneler,

Özel tıp merkezleri,

Özel muayenehaneler

Aile sağlığı merkezleri, sağlık ocağı da denilebilir

Özel polikliniklerdir.

Devlet hastanelerinden sağlık ocaklarına kadar birçok sağlık merkezinden ehliyet sağlık raporu alabileceğiniz gibi özel sağlık kuruluşları da ehliyet için sağlık raporu vermektedir.

Aile hekiminden rapor almak için başvurulursa doktor, sürücü adayının araba kullanması açısından bir sakıncası bulunmadığını düşündüğü takdirde “sürücü olur” raporu verir. Ancak, kişinin rahatsızlığı varsa, uzman bir hekime yönlendirerek sağlık muayenesi yapılmasın istenir. Sağlık açısından bir sakınca bulunmadığı tespit edildiği taktirde, aile hekimi ve uzman doktor sürücü olur belgesini onaylar.

Sağlık raporu fiyatları ise hangi sağlık kuruluşundan alacağınıza göre değişkenlik gösterir. Aile hekiminden sünücü sağlık raporu almak ücretsizdir. Eğer ehliyet alınmasına engel olan bir rahatsızlık bulunmuyorsa doğrudan sağlık ocağından sürücü sağlık raporu alınabilir.

Aile hekimi tarafından devlet hastanesine yönlendirilen kişi, ehliyet sağlık raporunu 50 TL ücret ödeyerek alabilir. Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanesi rapor ücreti ise 75 TL’dir. Bu fiyat aile hekimi yönlendirdiyse geçerlidir.

Eğer kişinin sağlık kuruluna gitmesi gerekliyse Devlet Hastanesi ücreti 200 TL olarak belirlenmiştir. Eğitim ve araştırma hastanelerinde bu fiyat 300 TL’dir. Özel sağlık kuruluşlarında ise sürücü sağlık raporu fiyatı değişkenlik göstermektedir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.03.2021

Araç Hızlandıkça Daha mı Az Görülür

20.01.2021

V Kayışı Nedir, Ne İşe Yarar

02.07.2021

Türk Ehliyetleri Yurtdışında Geçerli mi

07.05.2021

Direksiyon Çeşitleri