Ehliyet Ceza Puanı Nereden Öğrenilir

ABONE OL
Ehliyet Ceza Puanı Nereden Öğrenilir

Her sürücü trafikte düzenin sağlanabilmesi için birtakım kurallara uymak zorundadır. Kurallara uymayan sürücü kim olursa olsun birtakım yaptırımlarla karşılaşır ve yaptırımların ağırlığı uyulmayan kuralın niteliğine göre değişiklik gösterir.

Koyulmuş olan bu kuralların tamamı sürücü, yolcu ve yayaların güvenliğini sağlayabilmek içindir. Yaptırımlar ise sadece para cezasıyla değil aynı zamanda ehliyet ceza puanıyla da ölçülür. Yani bir sürücü işlediği kurala göre ceza puanı alacaktır.

100 Ceza Puanı

Bir sürücü 1 yıl içerisinde eğer ki 100 ceza puanına ulaşırsa bu durumda ehliyetine el konulur. İlk el koyma süresi ise 2 aydır. Eğer sürücü daha sonra yeniden aynı suçu işlemeye devam ederse o zaman yaptırımların süresi ve şeklide farklı olacaktır.

Ehliyetine el konulmuş olan bir sürücü tekrar alabilmek için psiko-teknik eğitime girmek zorundadır. Bu eğitimden gerekli puanı alması halinde ehliyetine kavuşabilir, ancak alamazsa ehliyetini alamaz.

Tüm yapılan uyarılara ve cezalara uymayan sürücü 3 kez aynı şeyi tekrarlarsa bu durumda ehliyetine süresiz olarak el konulacaktır.

Ehliyet her ne kadar aracı sürebilmek için yeterli olmasa da her sürücünün trafikte araç kullanabilmesi için gerekli olan bir belgedir. Hiç kimse ehliyeti olmadan araç kullanamaz ve kullanmaya çalışırsa 1 aydan başlayarak 2 aya kadar tekrar derse 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılır.

E-Devletten Ceza Puanı Nasıl Öğrenilir?

Ehliyet ceza puanını öğrenebilmenin birkaç yolu vardır. İlk yol ve en çok tercih edilen e-devlet üzerinden öğrenmektir. Eğer e-devlet şifreniz varsa o zaman şifrenizi girerek nerede olursanız olun hemen öğrenebilirsiniz. E-devlet şifreniz yoksa PTT’den almanız gerekiyor. E-devlete girdiğinizde emniyetin sorgulama alanından bunu yapabilirsiniz.

Emniyet Genel Müdürlüğünden Öğrenme

İkinci bir yöntem ise Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi sitesinden öğrenmektir. Sorgulama ekranına sizden istenilen bilgileri girdiğinizde saniyeler içerisinde hemen sonuçlar karşınıza çıkar. Emniyetin sitesinden yalnızca ehliyet ceza puanınız değil cezalarınızın olup olmadığını da sorgulayabilirsiniz. Sorgulama işlemi yapılırken 1 yıl içi ve sizin adınıza olması gerekir. Bunun için TC kimliğinizin yanınızda olması gerekir.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.11.2020

Karda Sürüş Teknikleri

22.07.2022

Klasik Araba Nedir? Klasik Araba Düzenli Sürüş İçin Uygun mu

27.12.2022

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2023 Ne Kadar

26.07.2021

Ön Camınızda Çatlak Olursa Ne Yapmalısınız