Egzoz Parçaları Nedir, Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

ABONE OL
Egzoz Parçaları Nedir - Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

İçten yanmalı motorlar sıkıştırılmış olan hava ile çalışırlar. Motorun çalışabilmesi için pistonların yukarı aşağı doğru hareket etmesi gerekir. Bu işlemin gerçekleşmesi içinde önce supapların açılması motor silindirinin hava ve yakıtla tamamen dolması bu sayede pistonlar harekete geçerek gücün elde edilmesi sağlanmış olur. Basit gibi görünen bu işlemler sırasında birtakım gazlarda ortaya çıkacaktır. Eğer bu gazlar aracın motorundan atılmazsa bu durumda motor boğulur ve çalışmaz konuma gelir. İşte egzozun devreye girdiği anda bundan sonradır. Egzoz bir boşaltım sistemi olarak değerlendirilebilir. Egzoz sayesinde aracın tüm bileşenleri de hatasız bir şekilde çalışmaya başlayacaktır.

Egzozu Oluşturan Parçalar

Egzoz genel olarak toplam 6 parçadan oluşur. Bu parçaların tamamı egzoz sistemi içinde önemli işleve sahiptir. Parçalar ise şöyle listelenebilir:

  • Katalitik Konvertör
  • Partikül Filtreleri
  • Egzoz Manifoldu
  • Egzoz Supabı
  • Susturucular
  • Lambda Sensörleri

Yukarıda saymış olduğumuz parçaların hepsi önemlidir ancak katalitik konvergör egzoz gazını temizleyen bir parça olduğu için önemlidir. Motorun çıkış manifoldundan gelen zehirli gazları kimyasal bir reaksiyona soktuktan sonra egzozdan çıkan gazlar emisyon değeri içerisinde kalır. Katalitik konvertörü bu kadar önemli yapan şeylerden birisi de aracın en pahalı olan bölümlerinden birisi olmasıdır. Egzozda emisyonu dengeleyen parçalardan birisi de dizel partikül filtresidir. Parça adından da anlaşılacağı gibi yalnızca dizel araçlarda bulunur.  

Egzoz Manifoldu Ne İşe Yarar?

Bir bağlantı parçası olan egzoz manifoldu, motor silindirlerinde üretilen yanma gazlarının toplanarak egzoz sistemi içerisine yeniden iletilmesini sağlar. Motorun performansından doğrudan sorumlu olan bu parçanın mutlaka sorunsuz bir şekilde çalışıyor olması gerekir.

Egzoz Bakımı Nasıl Yapılır?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi egzozu oluşturan bu 6 parçanın hatasız olarak birbiriyle uyum içerisinde çalışması gerekir. Herhangi birinin hata vermesi tüm sistemin eksik çalışmasını sağlayacaktır. Bunun içinde aracın egzozu dönem dönem özellikle aracın altını vurduğunuzda kontrol etmeniz gerekir. Egzozdan normalin dışında bir ses geliyorsa bu bir sorun olduğuna işarettir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.05.2021

Otomobillerde Ayna Ayarı Nasıl Yapılır

22.07.2020

Otomobil Konulu En Güzel Filmler

26.05.2021

Trafik Cezası Hangi Bankalara Ödenir

22.09.2021

Ralli Pilotu Nasıl Olur