Egzoz Emisyon Muayenesi Nedir

ABONE OL
Egzoz Emisyon Muayenesi Nedir

Her otomobilin trafikte güvenli bir şekilde hareket edebilmesi için belirlenmiş olan kurallara uymak zorunluluğu vardır. Bu kurallar içerisinde yer alan egzoz emisyon muayenesi, belli dönemlerde yapılması gereken bir uygulamadır.

Egzoz emisyon muayenesinin yapımı yetkilendirilmiş olan kuruluşlar tarafından yapılmak zorundadır. Bu kuruluşlar her şehirde belli bölgelerde vardır ve burada aracın egzoz muayene günü dolduğunda muayene tekrarının yapılması gerekir. Egzoz muayenesini yaptırmamış olan araç trafikte yakalandığında ceza ödemek durumundadır. Nedeni ise hava kirliliğinin olabildiğince en alt seviyeye indirilmesidir. Egzoz muayenesi kontrolleri belirlenmiş olan şartlara göre yapılır. Bunun için hiçbir muayene istasyonu bu işlemi kendi kafasına göre yapamaz.

Egzoz Emisyonu Ne Demek?

Otomobiller hareket halindeyken egzozlarından belli gazları salar ve bu gazlarda hava kirliliğine neden olur. Çevreye verilen zarar gazın yoğunluğuna göre fazla olacaktır. bu nedenle gazların olabildiğince aza indirilmesi gerekir. Egzoz emisyon muayenesi esnasında bu gazların oranlarının ölçümü sağlanır. Eğer aracın egzozundan çıkan gazların değeri standartların üzerindeyse bu durumda araç muayeneden geçemez ve bu şekilde trafiğe çıkması yasaklanmış olur. Eğer sürücü aracı muayeneden geçmemiş bir şekilde seyahat etmeye devam ederse ve bu şekilde polise yakalanırsa aracı polis tarafından çekilerek kendisine ceza yazılır. 

Ezgoz Muayenesi Ölçüm Periyotları Nelerdir?

Her aracın egzoz muayenesi birbirinden farklı zamanlarda yapılır. Eğer resmi ve sıfır alınmış bir araç ise bu durumda muayene 3 yıl sonra yapılır. Daha sonraki yıllarda ise her 2 yılda bir yapılması gerekir.

Ticari araçlarda ise durum daha farklıdır. Bu tip araçların her yıl egzoz muayenesinin ve genel muayenesinin yapılması gerekir.

Hangi Araçlar Egzoz Muayenesinden Muaftır?

Egzoz muayenesinden muaf olan bazı araçlar vardır. Bu araçlar ise şöyledir:

  • Traktörler,
  • Motosikletler,
  • Mopedler
  • 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar,
  • Hibrit ve Elektrikli araçlar
  • Hidrojen Yakıtlı araçlar

Egzoz Muayenesi Yaptırmamanın Cezası Ne Kadar?

Egzoz muayenesini zamanında yaptırmadığınızda ödeyeceğiniz rakam 2.067 TL’dir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.06.2021

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır? 2022

23.08.2022

Motosiklet, Bisiklet ve Scooter Sürücülerine Reflektif Yelek Zorunluluğu

13.11.2020

Trafik Işıkları İçin Neden Üç Renk Kullanılıyor

29.04.2020

Diyarbakır Sürücü ve Ehliyet Kursları