E Sınıfı Sürücü Belgesi Hangi Araçları Kullanır

ABONE OL
E Sınıfı Sürücü Belgesi Hangi Araçları Kullanır

2016 yılından önce ehliyeti olan sürücüler kamyonet, kamyon, minibüs, otobüs gibi ağır tonajlı araçları kullanmak istediklerinde E sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekiyordu. 2016 yılından sonra yapılan değişim sonrasında artık sürücü belgelerinde de köklü bir değişime gidilmiştir. Yani E sınıfı ehliyetler 2016 yılından önce ağır vasıta ehliyeti olarak tanımlanır.

Peki, 2016 yılından önce E sınıfı ehliyet almışsanız bu durumda ehliyetinizde herhangi bir hak kaybı olacak mı?

Kesinlikle hayır, daha önceden E sınıfı ehliyetinizle hangi araçları kullanmanız gerekiyorsa. Yine aynı araçları kullanabiliyorsunuz. Yani herhangi bir hak kaybınız söz konusu değildir.

Eğer E sınıfı ehliyetiniz var ve siz yolcu taşımacılığı yapmak istiyorsanız yeni düzenlemeye göre yapmanız gereken SRC belgesi ve Psiko-teknik belgesine sahip olmanız gerekiyor.

E Sınıfı Sürücü Belgesi Hangi Araçları Kullanabilir?

E sınıfı sürücü belgesi denildiğinde genellikle insanların akıllarına TIR kullanabiliyor muyum? Sorusu geliyor. Eğer sizin E sınıfı ehliyetiniz var ve siz daha önceden tır kullanıyorsanız yine tır kullanmaya devam edebilirsiniz.

TIR kullanımıyla ilgili farklı süreçlerin söz konusu olduğunu da belirtelim. Çünkü TIR ehliyetlerinde tarihler birçok şeyi değiştirebiliyor. Örneğin 1997 yılından sonra E sınıfı ehliyet almışsanız o zaman TIR kullanmanız söz konusu olmayacaktır. Çünkü o dönemde TIR kullanabilmeniz için gerekli olan sürücü belgesi D sınıfıydı. Yani o dönemde siz E sınıfı ehliyetinizin yanında D sınıfı ehliyette almışsanız bu durumda TIR kullanabilirsiniz. Bunun dışında TIR kullanmanız söz konusu olmayacaktır. 1997 yılından önce E sınıfı ehliyet almışsanız o zaman TIR kullanmayla ilgili herhangi bir sorununuz olmayacaktır.

TIR Ehliyeti Nasıldır?

2016 yılından sonra yapılan değişiklik neticesinde ilk kez ehliyet almışsanız bu durumda alacağınız ehliyet sınıfı da farklı olacaktır. Günümüzde TIR kullanmak isteyen bir sürücü öncelikli olarak CE sınıfı ehliyet almaları gerekir. Ancak sadece CE ehliyeti almak TIR kullanabilmeniz için yeterli olmayacaktır. Bunun için yapmanız gereken SRC4 ve psiko-teknik belgesini almak olmalıdır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Sınav Değerlendirmesi

16.07.2020

Sollama Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

09.11.2020

10 Günde Araba Sürme Nasıl Öğrenilir

24.05.2021

Teyp Kodu Unutulursa Ne Yapılmalıdır