Düşük Şanzıman Yağının Belirtileri Nelerdir

ABONE OL
Düşük Şanzıman Yağının Belirtileri Nelerdir

Şanzıman yağı, şanzımanın içindeki tüm hareketli parçaları yağlayan kaygan bir sıvıdır. Otomatik şanzımanlarda, bu sıvı aynı zamanda motordan şanzımana güç ileten bir soğutucu görevi görür.Düşük şanzıman yağı motorunuzda ciddi hasara neden olabilir. Aşağıda dikkat etmeniz gereken bazı belirtiler yer almaktadır.

Vites Değiştirme Sorunu

Viteslerinizin sert veya geçmediğini fark ederseniz, şanzıman yağınız azalmış olabilir. Düşük yağ, vites değiştirme tepki süresinin zaman içinde giderek yavaşlamasına ve zorlaşmasına neden olacaktır. Sorun ciddileşirse hafif bir çarpma sesi dahi duyabilirsiniz. Otomatik şanzımanda viteslerin sorunsuz bir şekilde değişmesi için hidrolik basıncın yüksek olması gerekir. Yağ eksikliği vites değiştirme zamanlamasının ritmini bozar, bu nedenle aracı hemen servise götürmek gerekir.

Gecikmeli Dişli Bağlantısı

Şanzıman yağı eksikliği hemen çözülmezse, vitesi ileri veya geri konuma getirdiğinizde 2 veya 3 saniyeye kadar gecikme yaşanabilir. Buna gecikmeli vites geçişi denir. Düşük yağ seviyesi, vites değişiminde gecikmeye neden olarak vites geçişleri arasında uzun bir duraklama ve vitesin yerine oturduğunda bir sarsıntı olmasına neden olabilir. Bazı durumda vites yerine geçmez ve taktığınız modda kalmaz. 

Aşırı Isınma

Şanzıman yağının temel işlevi, özellikle otomatik araçlarda şanzıman sıcaklığını normal seviyede tutmaktır. Şanzıman sıvısı çok düşükse, şanzımanın tüm bileşenleri için yeterli yağlama olmayacaktır; bu, aşırı ısınmaya neden olabilecek büyük miktarda sürtünmeye neden olur. Aşırı ısınma, gecikmeli vites geçişlerine, vitesin kaymasına, motor gücü kaybına neden olur ve hatta  yanık kokusu oluşturabilir.

Düşük Şanzıman Sıvısı Nasıl Kontrol Edilir

Yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, bir yağ çubuğu kullanarak şanzıman yağı seviyesini kontrol edebilirsiniz. Uygun seviyelerin ne olduğunu görmek için aracınızın kullanım kılavuzunuzu kontrol edebilirsiniz.

Genel bir kural olarak, şanzıman yağı seviyesini en az ayda bir kontrol etmek gerekliliğidir. Çok düşükse, rengi değişiyorsa veya yanık kokusu fark ettiyseniz, aracınızı hemen servise götürmelisiniz. Kötü şanzıman yağı, değiştirilmezse ciddi şanzıman sorunlarına yol açabilir. Şanzımanınızdaki sorunu ne kadar hızlı tamir ettirirseniz, gelecekte aracınızla ilgili o kadar az problem yaşarsınız.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.12.2020

İcradan Araba Nasıl Alınır

08.07.2021

2022 Infiniti Qx60 İncelemesi

08.02.2024

TDI Motor Nedir? Hangi Araçlarda TSI Motor Var

27.04.2021

Arabaya Düz Kontak Nasıl Yapılır