Dodge Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

ABONE OL
Dodge Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

Amerika Birleşik Devletleri’nin sembolü haline gelmiş olan Dodge 1914 yılında Horace Dodge ve John Dodge tarafından kuruldu. Kurulmadan önce bisiklet ve kuzineli soba üretimi yapan Dodge kurulduğu yıllarda Ford Model T markası için parça üretirken yaklaşık 1 sene sonra araç üretmeye başladı. Kendi otomobil firmalarını kurmadan önce otomotiv sektöründe adından çokça söz ettiren Dodge Kardeşler markayı kurduktan yaklaşık 2 yıl sonra Amerika’nın en çok satan markası olmayı başardı. 1914 yılından 1927 yılında kadar Dodge Brothers Motor Vehicle Company ismini kullanan marka ardından yalnızca Dodge ismiyle varlığını devam ettirdi. 1928 yılında Chrysler A.Ş tarafından satın alındı.

İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıcına kadar binek otomobil, kamyon, SUV ve minivan türü araçlar üreten Dodge savaşın başlangıcından bitişine kadar Amerikan ordusuna hizmet etmeye başladı. Ülkemizde akrep olarak bilinen zırhlı araçları üreterek Amerikan ordusuna yardımcı olan Dodge savaşın bitmesiyle beraber rutin üretimine geri döndü. Uzun süre üretimlerine bu şekilde devam eden Dodge tüm dünya tarafından bilinen, birçok filmde gördüğümüz, satış rekorları kıran Viper modelini 1991 yılında piyasaya sürdü. 1991-1995 yılları arasında Viper modelinin ilk jenerasyon üretimini yapan Dodge modelin çok beğenilmesiyle beraber 1996-2002 yılları arasında 2. Jenerasyon Viper’ı tüketicisinin beğenisine sundu. Viper’a olan ilgi azalmadan devam ederken 2003-2007 arasında 3. jenerasyon, 2008-2010 yılları arasında 4. ve 2013-2017 yılları arasında 5. jenerasyon Viper’ı üreterek modeli markanın en önemli yüzü haline getirdi.

Ülkemizde ise Dodge markasının tanınması farklı bir şekilde oldu. 1977 yılında gösterime giren, başrollerinde Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin’in rol aldığı Selvi Boylum Al Yazmalım filminde Kadir İnanır’ın kullandığı Dodge as950 model kamyon markayı Türkiye’ye tanıtan faktör oldu ve Dodge ülkemizde alıcı bulur hale geldi. Dodge’un spor dallarıyla ilgisine baktığımızda ise karşımıza Nascar çıkıyor. Kuzey Amerika’ya özgü spor dallarından biri olan Nascar’da Richard Petty 200 galibiyet ve 7 Dünya Şampiyonluğu ile Dodge markasını ön plana çıkarmıştır. Bunun dışında yaklaşık olarak 8 takım tarafından kullanılan Dodge Nascar sporunun temel taşlarından biridir.

https://www.surucukurslari.com

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

26.01.2021

Arabanıza Zarar Veren 6 Kötü Sürüş Alışkanlığı

31.10.2022

Eskişehir Çifteler Sürücü Kursları – Çifteler Ehliyet Kurslar

29.09.2022

SUV ve Jeep Arasındaki Farkları Nelerdir

11.09.2020

Dizel Motorlu Araçlar Nasıl Kullanılmalı