Dizel Partikül Filtresi Nedir, Dizel Partikül Filtresinin Görevi Nelerdir

ABONE OL
Dizel Partikül Filtresi Nedir - Dizel Partikül Filtresinin Görevi Nelerdir

Dizel bir araba kullanıyorsanız, egzoz sisteminde dizel partikül filtresi vardır. Bu filtre, dizel yakıtın yanma işlemi tarafından oluşturulan egzoz kurumlarını ve diğer kötü parçacıkları yakalayıp hapsetmek ve sürüş sırasında atmosfere yayılmasını önlemek için tasarlanmıştır. Amaç, dur/kalk sırasında dizelin partikül emisyonlarını yüzde 80'e kadar azaltmaktır.

Dizel partikül filtresi önemli bir bileşendir ve dizel araçların emisyon oranlarını karşılaması için gereklidir. Dizel araçlarda ayrıca standart katalitik konvertörler vardır ve katalitik konvertör egzoz sisteminde dizel partikül filtresinin arkasına yerleştirilmiştir, böylece partikül filtresinden geçen kurumsuz egzoz gazlarını daha da az zararlı hale getirmiş olur.

Dizel partikül filtresi, büyük parçacıkları yakalamaya çalıştığı için hızlı bir şekilde dolar. Ancak, yağ veya hava filtresi gibi çıkarıp değiştirmek yerine,  içinde sıkışan parçacıkların temizlenmesini ve rejenerasyon adı verilen bir süreçle yakılmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. .

Yenileme işlemi ancak dizel partikül filtresi kurum parçacıklarını yakabilecek bir sıcaklığa ulaştığında gerçekleşebilir. Bu iki yoldan biriyle olur. Birincisine 'pasif rejenerasyon' denir. Makul bir süre boyunca hızda sürüldüğünde sıcaklık, pasif rejenerasyon yanığının gerçekleşmesi için yeterince yükselir.

Birçok insan için uzun yolculuklar günlük sürüşün bir parçası değildir doğal olarak bu da pasif rejenerasyonu tetiklemek için yeterli zamana sahip olunmayacağı anlamına gelir.

ECU rejenerasyon yanmasının gerçekleşmesi gerektiğini yakıt miktarı ile egzozun sıcaklığını değiştirdiğinde anlar. Rejenerasyon süreci son derece önemlidir. Eğer dizel partikül filtresi tıkanırsa araçta çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.

Dizel Partikül Filtresi Engellenirse Ne Olur?

Dizel partikül filtresi, egzoz sisteminin içinde bulunur. Tıkandıkça egzoz gazlarının akışı da düşer. Bu durum ve yakıt verimliliğinde büyük bir düşüşe neden olur.

Engellenen bir dizel partikül filtresi, egzoz sistemine ve hatta motorun kendisine zarar verebilecek gaz ve basınç birikmesine yol açar. ECU eğer dizel partikül filtresinin aşırı tıkandığını tespit ederse daha fazla hasarı önlemek için motorun gücünü ciddi şekilde sınırlayabilir.

Pasif veya aktif rejenerasyon işe yaramadıysa ve dizel partikül filtresi çok tıkanmışsa değiştirilmesi gerekebilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.02.2021

Performans Hava Filtreleri Gerçekten İşe Yarar mı

09.11.2021

B Sınıfı Ehliyet Hangi Kamyonetleri Kullanır

20.04.2021

Radyatör Nasıl Çalışır

05.01.2021

Otomobilin Yol Tutuşunu Etkileyen 6 Faktör