Dizel Arabayı Vurdurarak Çalıştırmak Zararlı mı

ABONE OL
Dizel Arabayı Vurdurarak Çalıştırmak Zararlı mı

Dizel araba vurdurulur mu? Dizel otomobili olan sürücülerin merak ettikleri önemli bir konudur. Her ne kadar motorin fiyatları benzine göre daha yüksek olsa da sürücüler halen dizel otomobillerin daha az yakıt tüketiyor olmasından dolayı bu motora sahip olan araçlara önem veriyorlar. Yeni model dizel araçlarda genellikle stop sorunu yaşanmazken eski model araçların trafiğin en olmadık yerinde stop edebiliyor olması ister istemez vurdurarak çalıştırma konusunu merak ettirir.

Dizel Araç Nedir?

Dizel tanım itibarıyla yakıt sistemine verilen isimdir. Ancak halk arasında dizel denildiğinde ilk akla gelen içten yanmalı motorlardır. Dizel araç pistonu içinde havanın sıkıştırılmasıyla elde edilen sıcaklık, belli bir basınca ulaştığında silindirin içine yakıtın püskürtülmesi ve alev alması ile çalışır. Basit gibi görünüyor olsa da aslında dizel araçların çalışma prensipleri oldukça karmaşık bir sistemdir.

Dizel araçların benzinli araçlara göre çalışma prensipleri farklıdır. Dizel araçlarda piston içinde hava ve yakıt sıkıştırılarak çalışır, benzinli araçlarda ise ateşleme buji yardımı ile olur. Bu özellik ise dizel araçların benzinli araçlara göre daha verimli yakıt tüketimini sağlar.

Dizel Araçlar Vurdurulabiliyor mu?

Evet, dizel araçlar vurdurulabilir, fakat olabildiğince uzak durulması gerekir. Dizel aracınız kimsenin olmadığı bir yolda ya da şehirlerarası bir yolda stop etmişse o zaman vurdurarak çalıştırmayı deneyebilirsiniz, ancak bunun süreklilik olmasından kaçınmanız gerekir.

Dizel Aracın Vurdurularak Çalıştırılması Tekniği

  • Araba nasıl vurulur animasyon halinde pek çok sitede hatta YouTube’da bulunmaktadır. Ancak aşağıda biz yazılı olarak nasıl dizel aracınızı vurdurabilirsiniz maddeler halinde belirtelim.
  • Dizel aracınız çalışmıyorsa ayağınızı debriyaja basarak vitesi ikiye atmalısınız. Birinci vites ya da üçüncü vites vurdurmak için çok uygun değildir.
  • Eğer yokuş yukarı çıkarken kalmışsanız bu durumda geri geri de vurdurabilirsiniz. Bunun için vitesi geriye atmanız gerekir.
  • Ayağınız debriyajda basılıyken frenden ayağınızı çekin ve aracın hareket ettirilmesini sağlayın. Araç belli bir hıza geldiğinde debriyajdan ayağınızı birden kaldırın. Ancak bu işlemi yaparken aradaki dengeyi iyi tutturmanız gerekir. Çünkü araç çalıştığında tekrardan debriyaj kontrolünü sağlamanız gerekir.
  • Araç çalıştıktan sonra gaza basabilirsiniz. Ayağınızı bastırmadan hafif gazla ilerlemeye çalışabilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.10.2020

Araç Rayiç Bedeli Sorgulama

12.05.2021

Araba Kaloriferi Neden Soğuk Üfler

27.08.2021

A Sınıfı Motosiklet Ehliyeti Nedir ve Nasıl Alınır

12.04.2021

Silecek Motoru Nedir