Dik Yokuşta Araç Kullanımı Nasıl Olmalıdır

ABONE OL
Dik Yokuşta Araç Kullanımı Nasıl Olmalıdır

Araç kullanmanın keyifli yönleri olduğu kadar stresli olduğu yerler de vardır. Özellikle aday sürücüler için dik yokuşta araç kullanma daha zor ve daha streslidir.  Yanlış sürüş teknikleri bir sürücü için tehlikeli olabileceği gibi araç için de sorun yaratabilir. Bu nedenle direksiyon başına geçen her sürücünün yokuş aşağı inerken ya da yokuş yukarı çıkarken ne yapması gerektiğini bilmesi gerekir.

Yokuş Çıkarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dik yokuşu çıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli kural aracın hızı ve hangi viteste olduğudur. Yokuşa geldiğinizde mutlaka uygun vitese ve hıza ulaşmış olmanız gerekiyor. Dik yokuştayken vites değiştirmek, aracı çok hızlı ya da çok yavaş sürmek güvenliği tehlikeye düşürebilir. Bunun için başladığınız vitesle yokuşu tamamlamaya özen göstermeniz gerekir.

Dik bir yokuştan yukarı doğru çıkarken hangi vitese geçirmeniz gerektiği konusunda bir genelleme yoktur. Yani hangi viteste çıkmanız gerektiğini yokuşun ne kadar dik olduğuna göre belirlemeniz gerekiyor. Yokuş çok dik değilse tek bir vitese atarak ayağınızı sabit bir gazda tutmanız gerekir. Bu sayede hem aracı zorlamamış olursunuz hem de vites değiştirerek hızınızı düşürmemiş olursunuz.

Arabayla Yokuş İnerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Her sürücüye yokuş yukarı çıkarken veya inerken hangi vitesi kullanması gerektiğine dair bilgiler sürücü kursunda verilir. Bunun için sürücü adaylarının ehliyet sürecinde özellikle direksiyon eğitimine önem vermeleri gerekir. Direksiyon eğitiminde tam öğrenilmemiş bilgilerle trafiğe çıkmak tehlikelidir.

Çoğu sürücünün yokuş aşağı inerken yaptığı yanlış aracın az yakıt tüketeceğini düşünerek aracı boşa atmasıdır. Oysaki bu aracın az yakmasını değil güvensiz bir şekilde hareket etmesini sağlar. Özellikle de kötü bir havada yokuş aşağı inerken aracı kontrolsüz bir şekilde boşa atılması çok ciddi sonuçlar sağlayabilir. Yokuş aşağı inerken bilinmesi gereken şey hangi vitesle yukarı çıkmanız gerekiyorsa o viteste aşağıya inmenizdir. Küçük vitesler aracın motor freni yapmasını da sağlayacağından aracın kontrolünü kaybetmenizi önüne geçer.

İster yokuş yukarı çıkıyor olun isterseniz yokuş aşağı iniyor, kesinlikle aracın kontrolünü elden bırakmamalısınız.

Ehliyet ve sürücü kursu hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.11.2020

Türk Ehliyeti Alman Ehliyetine Nasıl Çevrilir

25.11.2020

B Sınıfı Otomatik Vites Ehliyeti Nasıl Alınır

04.11.2021

Arabanızı Nasıl Hızlı Satabilirsiniz

22.07.2022

Kompakt Otomobil Nedir? Modelleri ve Özellikleri