Değişken Subap Zamanlaması Nedir? Nasıl Çalışır

ABONE OL
Değişken Subap Zamanlaması Nedir - Nasıl Çalışır

Subap Nedir? Ne İşe Yarar?

Subap, otomobillerin motorunda ve yanma odasına giriş çıkışın kontrolünü sağlayan önemli bir parçadır. Eski model araçlarda silindir başına iki subap vardır. Günümüzdeki otomobillerde ise silindir başına 4 subap bulunur. Subaplar ikiye ayrılır. Bunlar ise şöyledir:

  1. Emme subapı
  2. Egzoz subapı
  1. Emme Subapı Nedir?

Emme subapı yanma odasında yakıt ile hava karışımının emilmesini sağlar. Emmenin gerçekleşeceği zaman yakıt ve hava karışımı yanma odasına alınır.

  1. Egzoz Subapı Nedir?

Yanma odasına yanan hava ile yakıt karışımının ortaya çıkarmış olduğu egzoz dumanı egzoz subapı sayesinde uzaklaştırılır.

Otomobiller günlük yaşam içerisinde en çok kullanılan ulaşım biçimidir. Bunun için bir otomobile sahipseniz kesintisiz ulaşım sağlayabilmek için otomobillerinizin düzenli bakımlarını yaptırmanız ve olası arızalarına hemen müdahale ettirmeniz gerekir.

Bir otomobilin çalışma prensibine baktığımızda depodan alınan yakıt yanma odasına geçer burada emme ve egzoz valfleri açılarak kapanır ve pistonlar sıkıştırma işlemini gerçekleştirir. Yanma işlemi devam eder ve motorun düzenli bir şekilde çalışması sağlanmış olur. Teknoloji geliştikçe otomobil motorları da gelişmiştir. Örneğin 1980 model bir dizel araçta turbo motor bulunmuyorken 2000 sonrasında neredeyse tüm dizel araçlarda turbo yer almaktadır.

2000’li yıllardan sonra motorlardaki değişiklik sadece turboda değil subap zamanlamasında da yaşanmıştır. Değişken subap zamanlaması demek emme ve egzoz valflerinin değişken olması demektir.

Değişken Subap Zamanlaması Nedir?  

İçten yanmalı motorların tamamında emme ve egzoz subapları vardır. Emme subapları bazı motorlarda yakıt hava karışımını yanma odasına alırken enjeksiyonlu araçlarda yalnızca temiz hava alınır. Egzoz subapları ise yanma sonucunda ortaya çıkan egzoz gazlarını yanma odasının dışına atar. Subapların çalışmasını sağlayan kam milidir. Bu mil motorun triger sistemine bağlı olarak hareket eder. Kam mili üzerindeki çıkıntılar subapların açılıp kapanmasını sağlar fakat yüksek devirlerde subapların açılıp kapanma süresi yetersiz kalabilir. İşte bu noktada devreye değişken subap zamanlaması girer. Yani emme ve egzoz valflerinin çalışma süreleri değişir. Böylelikle araçta yanma verimi arttığı için aracın motor gücü artıp yakıt tüketimi azalır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.07.2021

Dizel Partikül Filtresi Nedir, Dizel Partikül Filtresinin Görevi Nelerdir

16.07.2020

Kalabalık Ailelerin Araç Seçimi Nasıl Olmalı

01.03.2021

2021 SRC Belgesi Ücretleri Ne Kadar

22.12.2022

Uyuşturucu Madde Alarak Araç Kullanmanın Cezası 2023