D Türü Yetki Belgeleri ve Alma Şartları Nelerdir

ABONE OL
D Türü Yetki Belgeleri ve Alma Şartları Nelerdir

D türündeki yetki belgeleri otobüsle tarifeli ya da tarifesiz olarak yurtiçi yolcu taşımacılığı ya da hususi yolcu taşımacılığı yapacak olan gerçek veya tüzel kişilerin almaları gereken bir belgedir.

D türü yetki belgeleri taşımanın türüne göre düzenlenmiş D1, D2, D3 ve D4 olarak 4 farklı çeşide ayrılmıştır. Bu yetki belgelerle ilgili detaylar aşağıda açık bir şekilde belirtilmiştir.

D1 Yetki Belgesi Nedir?

D1 yetki belgesi ticari ve tarifeli olarak iş yapacaklara verilen bir belgedir. D1 yetki belgesini almak isteyenlerin mutlaka vergi mükellefi olmaları gerekir. Başvuruda bulunacak olan kişilerin en az 15 adet koltuk kapasitesine sahip araçları ve 60 bin lira sermayesi olması gerekir.

D1 yetki belgesine sahip olan araçların şoför dahil en az 25 koltuk kapasitesine sahip otobüs olması gerekir.

D1 yetki belgesine kaydedilecek olan araçların asgari kapasiteyi sağlayabilecek sayıda otobüsün 10 yaşından büyük olmaması gerekir.

D1 yetki belgesine sahip olan otobüs cinsi araçların sayısının 3 katını geçmemesi gerekir.

D2 Yetki Belgesi

D2 yetki belgesini almak için başvuran kişilerin ticari kaydı yapılmış otobüslerde toplam 75 adet koltuk kapasitesinin olması ve 30 bin lira sermayesinin olması gerekir.

D3 Yetki Belgesi

D3 yetki belgesi için başvuran kişinin ticari kaydı yapılmış en az 1 otobüsünün olması gerekir.

D4 Yetki Belgesi

D4 yetki belgesini almak için başvuran kişilerin ticari kaydı yapılmış en az 1 otobüse ve 5 bin lira sermayeye ihtiyacı olacaktır.

D1,D2 ve D4 yetki belgesini alacak otobüsler için bir yaş sınırı yoktur. D1 ve D2 yetki belgesi için asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda otobüsün ilk başvuru ve faaliyet süreci içerisinde 10 yaşından; D4 yetki belgesi için başvuracak olan kişilerin asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda otobüsün 19 yaşından büyük olmaması gerekir.

D1 yetki belgesi alacak olan araçların en az 25 koltuk kapasitesine sahip olması gerekir. D2 ve D4 yetki belgeleri ticari otobüs olarak hizmet verebilir. D3 yetki belgesine sahip araçlarda yaş şartı aranmaz ticari ya da hususi otobüs olarak hizmet verebilir.

Yetki belgeleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.05.2022

Antalya Aksu Sürücü Kursları – Aksu Ehliyet Kursları

05.08.2021

CarPlay Nedir ve CarPlay Hangi Araçlarda Var

23.05.2022

F Sınıfı Ehliyet Nedir, F Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır

16.07.2020

Otoban ve Otoyollarda Hız Sınırı 2020