CVT Şanzıman Nedir

ABONE OL
CVT Şanzıman Nedir

Otomatik ve manuel şanzımanlar en yaygın şanzıman türleridir. Son yıllarda, CVT şanzıman yeniden ortaya çıktı. Aslen seksenlerin sonlarında geliştirilen bu şanzıman, yakıt tüketimini diğer tüm şanzıman sistemlerinden daha fazla azaltma kabiliyeti nedeniyle giderek daha popüler hale geliyor.

Yeni bir araba veya SUV alacaksanız, muhtemelen "CVT" veya "Sürekli Değişken Şanzıman" terimlerini birkaç kez duymuşsunuzdur. Adından da anlaşılacağı gibi, Sürekli Değişken Şanzıman, sürüş sırasında sürekli vites değiştirir. Bir CVT'nin tam çalışmasını ve çalışmasını anlamak, tüketicilerin böyle bir araç kullanmanın nasıl bir şey olduğunu ve bu tip şanzımana sahip bir arabayı seçmenin faydalarını anlamalarına yardımcı olabilir.

Sürekli Değişken Şanzıman (CVT) Nasıl Çalışır?

Sürücünün debriyaj pedalı kullanması veya ileri vitesler arasında manuel olarak geçiş yapması gerekmediğinden CVT'nin bir tür otomatik şanzıman olarak kabul edilebileceğini belirtmemiz gerekiyor. Yine de CVT'yi diğer şanzıman türlerinden farklı kılan şey, araç çalıştırılırken bitmeyen vites oranlarıyla sorunsuz bir şekilde değişmesidir.

Sürekli değişken şanzıman, önceden ayarlanmış sabit viteslere sahip değildir. Bunun yerine, şanzıman dişli oranları anında değişir ve sürüş koşullarına ve tarzlarına göre ayarlanır. CVT sürücüleri sert vites değiştirme sorunları yaşamazlar, bu nedenle yıllar içinde bu şanzımana genellikle vitessiz veya tek vitesli denmiştir.

CVT Şanzıman Tasarımı

Sürekli değişken şanzıman, bir zincire veya bir V kayışına bağlı iki kasnağı kullanır. Makaralar, hem birlikte hem de birbirinden ayrı hareket eden iki koni şeklindedir. Kayışın kesiti, kasnağın bir tarafında daha yükseğe, karşı kasnağa ise daha alçaktır. Bir taraf şanzımana, diğeri motora bağlıdır.

Bu nedenle, kasnağın bir parçasını birbirine yaklaştırıp diğerini daha uzağa hareket ettirerek dişli oranları sorunsuz bir şekilde değişebilir. İki kasnağın çapı, çıkış miline uyacak sonsuz sayıda tork oranı elde etmek için ayarlanabilir. Bu, sorunsuz hızlanma ve yakıt verimliliği sağlar. Basitçe söylemek gerekirse, sürekli değişken şanzıman bir kayış, bir tahrik kasnağı sistemi ve bir tork kasnağından oluşur.

İlk CVT, Zenit tarafından motosikletlerde kullanıldı. Bu motosikletler verimlilikleri nedeniyle popüler hale geldi ve yarışmalarda kullanıldı. Subaru, seksenlerin sonlarında araçlarında CVT şanzımanı kullanan ilk otomotiv üreticisi oldu.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.03.2022

Havsa Sürücü Kursları - Havsa Ehliyet Kursları

26.04.2021

Motor Gücü Neden Düşer

06.10.2021

Coupe Araba Nedir? Coupe Arabalar

15.02.2023

Online Trafik Cezası Nasıl Ödenir 2023