Çipli Ehliyet Nedir

ABONE OL
Çipli Ehliyet Nedir

Çipli ehliyet, 2016 yılından sonra ilk kez alınan ya da yenilenen ehliyetlere verilen isimdir. 2021 yılında tüm ehliyetlerin yenileriyle değiştirilmiş olması gerekir. Çipli ehliyetler yurtdışında araç kullanılmasına imkan sağlar. Çipli ehliyeti ilk kez alacak olan kişilerin bir sürücü kursuna yazılması gerekir. 2016 yılından önce ehliyet almış olan kişilerin ise mutlaka en kısa zamanda ehliyetlerini çipli ehliyete dönüştürmesi şarttır.

Eski Tip Ehliyetler Çipli Ehliyete Nasıl Dönüştürülür?

Eski ehliyetlerin yeni tip ehliyetlere dönüştürülmesi zorunluluğu vardır. Bunun için en kısa sürede internet üzerinden herkes bulunduğu yerdeki Nüfus Müdürlüğünden randevu alması ve aşağıdaki belgelerle birlikte başvurması gerekir.

  • Eski sürücü belgesi,
  • Kimlik kartı ya da pasaport,
  • Fotoğraflı sürücü sağlık raporu,
  • Değerli kağıt bedeli ve vakıf hizmet bedeli makbuzu,
  • İki adet beyaz arka fonlu biyometrik fotoğraf,
  • Kan grubunu belirten belge bulunur.

Yukarıdaki belgelerle birlikte Nüfus Müdürlüğüne yapılan başvurunun ardından yeni tip ehliyetlerin basımı başlatılır ve sürücünün ikamet adresine posta yoluyla gönderilir. 

Çipli Ehliyetler Ne Kadar?

İlk kez çipli ehliyet almak isteyen bir kişinin ödeyeceği ücret ile ehliyetini dönüştürmek isteyen kişinin ödeyeceği rakam birbirinden farklıdır. İlk kez alırken sürücü kursuna yazılması ve sınav sürecini başarı ile tamamlaması gerekir ve bunların hepsi de ekstra ödeme demektir. Eğer çipli yeni ehliyetle değiştirilmek isteniyorsa bu durum da şu şekilde bir ödeme yapılması gerekir.

  • 2 TL vakıf hizmet bedeli
  • 13 TL değerli kağıt bedeli

Uluslararası Ehliyet ile Çipli Ehliyet Arasındaki Fark Nedir?

Çipli ehliyet denildiğinde akla uluslararası ehliyet gelir. Ancak bu ehliyet türlerinin ikisi de birbirinden farklıdır. Uluslararası ehliyetin yurtdışında geçerliliği olan çipli ehliyetten farkı, ikamet edilen ülkede geçerli olmasıdır. Yani Türkiye’nin anlaşmasının olduğu ülkelerde 6 aydan fazla turist olarak ikame edilmesi gerekiyorsa bu durumda alınır. Diğer fark ise çipli ehliyet hem Türkiye’de hem de yurtdışında geçerlidir. Uluslararası ehliyet ise Türkiye’de geçerli değildir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.09.2020

Araç Deri Koltukları Nasıl Temizlenir

02.11.2020

Sıralı Sistem LPG’de Benzin Biterse Ne Olur

30.07.2021

İşe Arabayla Gelip Gitmenin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir

22.02.2021

Makam Şoförü Nedir, Makam Şoförü Nasıl Olunur