C Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, C Sınıfı Ehliyet Nedir

ABONE OL
C Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, C Sınıfı Ehliyet Nedir

C ehliyet, kamyon ve çekici kullanımı için verilen ehliyet çeşididir. C sürücü belgesi kendi içerisinde alt sınıflara ayrılmaktadır. Peki, C ehliyet hangi araçları kullanır, C ehliyet nasıl alınır, C ehliyet alma şartları nelerdir? İşte, C ehliyete dair merak edilen tüm detaylar.

C Ehliyet Nedir?

C ehliyet nedir sorusu sürücü adaylarının araştırdığı konular arasındadır. C sınıfı ehliyetin kapsamı oldukça geniştir. C sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler birçok aracı kullanabilmektedir. C ehliyet, kamyon ve çekici kullanımı için verilen bir ehliyet türüdür. C sınıfı kendi içerisinde alt sınıflara ayrılmaktadır. C sınıfı kendi içerisinde 4 ayrı sınıfa ayrılır. Bu sınıflar; C, C1, C1E ve CE sınıflarıdır.

C sınıfı sürücü belgesi, ağır yük taşımacılığı yapan sürücüler için verilmektedir. C sınıfı ehliyet her türlü kamyon için geçerli bir ehliyet türüdür.

Kamyon Ehliyeti Nedir?

Kamyon ehliyeti, yük ve hafriyat taşımacılığı yapan sürücüler için geçerli ehliyet türüdür. C sınıfı ehliyet kamyon ehliyeti olarak da bilinir. C sınıfı ehliyet ile sürücüler kamyon kullanırken, tır ve römorklu çekicileri kullanamazlar. Kamyon ehliyeti bulunan sürücü adayların tır ve römorklu çekicileri kullanabilmesi için D sınıfı ehliyet alması gerekir.

C Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

C ehliyet hangi araçları kullanır sorusu sürücü adayları tarafından merak edilir. C sınıfı ehliyete sahip olan sürücü adayları çekici ve kamyon kullanabilmektedir. C sınıfı ehliyete sahip olan sürücü adayları kamyonun yanı sıra kamyonet, arazi taşıtları, otomobil ile C1 sınıfına giren araçları kullanabilmektedir. C sınıfı ehliyet ayrıca B1, F ve M sınıfı ehliyete sahip araçları da kullanabilmektedir.

C sınıfı ehliyet hangi araçlar kullanabilir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir;

  • Kamyon ve çekici
  • Kamyonet
  • Otomobil
  • Traktör
  • Motor bisiklet
  • ATV

C Sınıfı Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

C sınıfı ehliyet alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir. C sınıfı sürücü belgesi koşulları şu şekilde sıralanabilir;

  • C sınıfı ehliyet alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
  • C sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
  • Ehliyet almaya engel bir sağlık sorununun bulunmaması
  • En az ilkokul mezunu olmak

C sınıfı ehliyete sahip olabilmek için bu şartları yerine getirmek gerekir.

C Sınıfı Ehliyet Alma Yaşı Kaçtır?

C sınıfı ehliyet diğer ehliyet türlerine göre daha zor bir ehliyet türüdür. Bunun temel nedeni, C sınıfına ait araçları kullanmak zordur. Bu nedenle C sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşı doldurmuş olmak gerekir. C sınıfı ehliyet yaşı 21 olarak belirlenmiştir.

C Ehliyet Otobüs Kullanabilir mi?

C sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler 14 kişiden fazla yolcu taşıyamamaktadır. Otobüsler, 14 kişiden fazla yolcuya sahip olduğu için C sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler tarafından kullanılamamaktadır.

C Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

C sınıfı ehliyet nasıl alınır sorusu sürücü adayları tarafından merak edilmektedir. C sınıfı ehliyet alabilmek için ilk aşamada sürücü kursuna başvuru yapmak gerekir. Kursa kayıt yaptırdıktan sonra teorik eğitimlere başlanır. Teorik eğitimlerin ardından MEB tarafından uygulanan yazılı sınav yapılır. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alabilmek gerekir. 70 ve üzeri puan alabilmek için 35 ve üzeri soru yapmak gerekir.

Yazılı sınavın ardından sürücü adayları direksiyon eğitimine katılabilir. Direksiyon eğitimin ardından sürücü adayları direksiyon sınavına girebilir. Direksiyon sınavında başarılı olan sürücü adayları sürücü belgesi alabilir.

C Ehliyet Harç Ücreti – C Ehliyet Fiyatları

C ehliyet fiyatları sürücü adayları tarafından merak edilmektedir. C ehliyet için birtakım harçların ve ücretlerin yatırılması önemlidir. C ehliyet harç ücreti 1.863,70 TL’dir. C ehliyet için ödenmesi gereken değerli kağıt bedeli 280 TL, vakıf payı 60 TL’dir. Toplamda ödenmesi gereken ücret ise 2.203,70 TL’dir. C ehliyet fiyatı kapsamında sürücü kursu ücreti de ödenmesi gerekmektedir.

Ehliyet sınıfları hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara https://www.surucukurslari.com/ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.09.2021

Kaskonun Kapsamı Nedir

20.04.2021

2022 Yeni Porsche Taycan İncelemesi

03.02.2021

Trafik Kazası Gördüğünüzde Ne Yapmalısınız

07.11.2022

Zorunlu Kış Lastiği (Kar Lastiği) Uygulaması Ne Zaman Başlıyor