B Ehliyet Sınıfından A - A1 - A2 Sınıfına Nasıl Geçiş Yapılır

ABONE OL
B Ehliyet Sınıfından A - A1 - A2 Sınıfına Nasıl Geçiş Yapılır

B ehliyeti otomobil sürücülerinin büyük çoğunluğunun sahip olduğu bir sürücü belgesidir. Bazı sürücüler motosiklet kullanmak istedikleri için B sürücü belgelerini A, A1 ve A2 ehliyet belgesine dönüştürmek ister. Böyle bir durumda ise izlenmesi gereken yol aşağıdaki gibidir.

B Sınıfından A Sınıfına Geçiş

A sınıfı ehliyetlerin eski ehliyetlerdeki karşılığı A2 sınıfıdır. B sınıfından A sınıfına geçmek isteyen sürücünün 24 yaşında ve 2 yıllık A2 ehliyetinin olması gerekir. Bu şartları karşılayan bir kişi ilk olarak sürücü kursuna yazılır ve teorik eğitimlere katılmadan doğrudan direksiyon derslerine katılır. Direksiyon dersinin tamamlanmasının ardından ise direksiyon sınavına girer. Bu sınavdan 70 puanın üzerinde aldığında artık A sınıfı ehliyet almaya hak kazanmış olur. A sınıfı ehliyeti olan sürücü M,A1,A2 sınıflarına ait olan motosikletleri de kullanabilmektedir. A sınıfı ehliyetlerin 10 yıllık kullanım süresi vardır. 10 yılsonunda sürücünün, sağlık raporu ve istenilen diğer evrakları tamamlayarak ehliyetini yenilemesi gerekir.

B Sınıfından A1 Sınıfına Geçiş

2016 yılından sonra yapılan değişiklikle birlikte ehliyet sınıflarına A1’de eklenmiştir. İlk kez A1 ehliyetini almak isteyen sürücü adayının 16 yaşını doldurmuş olması gerekir. Sürücü daha önce B sınıfı ehliyeti olduğu için teorik eğitimlere ve sınava katılması gerekmez. Yapması gereken direksiyon eğitimini alarak direksiyon sınavına girmektir. Direksiyon sınavını geçip ehliyetini almaya hak kazanan sürücü M ve A1 sınıfındaki motosikletleri kullanabilir. Bu ehliyetinde yenilenme süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.

B Sınıfından A2 Sınıfına Geçiş

İlk kez A2 sınıfı sürücü belgesini alabilmek için sürücünün 18 yaşında olması gerekir. Sürücü B ehliyetine sahip ise bu durumda teorik eğitime katılma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ehliyetini B sınıfından A2 sınıfına dönüştürmek isteyen sürücünün direksiyon eğitimi alması ve ardından direksiyon sınavına girmesi yeterli olacaktır. Direksiyon sınavına giren sürücü başarılı olması halinde A2 ehliyetini alabilir. A2 ehliyetlerinin yenilenme süresi de 10 yıl ile sınırlı tutulmuştur. 10 yılı tamamlayan sürücü sağlık raporu ve diğer belgeleri tamamladıktan sonra ehliyetini yenileyebilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.03.2021

ÜDY Belgesi Nedir

04.04.2022

Özel Direksiyon Dersi Fiyatları - 2022

20.04.2022

Sürücü Kursu Nedir? Sürücü Kursu Fiyatları 2022

01.02.2022

Saray Sürücü Kursları - Saray Ehliyet Kursları