Ateşleme Bobini Nedir

ABONE OL
Ateşleme Bobini Nedir

Ateşleme bobinleri içten yanmalı motorun bujisine kısa sureli olarak yüksek voltajda elektrik yükleyen elektromanyetik cihazlardır.

Ateşleme bobinlerinin amacı otomobillerin akülerinde bulunan 12 voltluk düşük akımı alarak yakıtın ateşlenmesini sağlamak bu sayede motorun kullanılması için voltajı yükseltmektir.

Otomobillerdeki bujilerin tamamı kendi bobinlerine sahiplerdir. Bobin fiziksel olarak bujiye kablolar aracılığı ile bağlanır. Eğer kablo ile bağlanmamışsa bujinin üzerine direk oturur

Bir bujinin yakıtı ateşleyebilmesi için yaklaşık olarak 15 bin ile 20 bin volt elektriğe ihtiyaç vardır. Eğer bobinleriniz tam olarak çalışmıyorsa bu durumda aracınız daha fazla yakıt tüketimi sağlayacağı gibi aynı zamanda motor yanlış ateşlenir. Ateşleme bobininin düşük voltajlı ya da anormal derece de voltajla aküye yüklenmemesine dikkat edilmesi gerekir. Eğer bu duruma müsaade edilirse bu otomobilde başka sorunların oluşmasın neden olacaktır. Genelde bu şekilde sorunlar yaşandığında yeni bir akü iş görecektir.

Ateşleme Bobini Arızası Belirtileri Nelerdir?

Eğer aracınızı aralıklı olarak çalıştırıyor, sürücüye yumuşak bir sürüş esnasında sorun yaşatıyorsa bu durumda ateşleme bobininde bir arızadan söz etmek mümkündür. Arızalı olan bir ateşleme bobininin belirtileri arızanın kaynağına ve büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. Aşağıda ateşleme bobininin en sık yaratmış olduğu arızalar belirtilmiştir.

Egzozda Patlatma

Aracınızı kullanırken eğer egzozdan aniden patlatma sesi geliyorsa bu ateşleme bobininin arızalı olduğunu gösterir. Sorunun kontrol edilmemesi halinde ise egzozdan siyah bir duman gelmeye başlayacaktır. Duman benzin şeklinde kokar.

Fazla Yakıt Sarfiyatı

Aracınız beklemediğiniz bir şekilde aniden fazla yakıt tüketmeye başlamışsa bu durum ateşlemeden kaynaklanan bir sorunu akla getirebilir. 

Motorun Durması

Araç hareket halindeyken ya da rölantide çalışırken birden stop edebilir. Bunun nedeni ise ateşleme sisteminin bujilere düzensiz kıvılcım göndermesinden kaynaklanabilir. 

Motor Sarsıntısı Ve Düzensiz Rölanti

Ateşleme sistemindeki sorun aracın motorunun düzensiz çalışmasına neden olur ve aracın rölanti ayarı bozuk olur. Araç duracak gibi hareket etmeye başlar ve çekiş güçsüz kalır.

Aracın Zor Çalışması

Aracı ilk kez çalıştırmak istenildiğinde çalışmayabilir. Eğer araç geç çalışıyorsa bu ateşleme bobininin birinin arızalı olduğu anlamına gelecektir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.11.2023

Sürücü Kursu Eğitmenlerinin Kalitesi ve Deneyimi Önemli mi

29.04.2021

Römork Çekerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

23.03.2020

Rolls-Royce Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

30.06.2022

Araç Lastik Ömrü Ne Kadardır, Araç Lastik Ömrü Ne Kadar Uzar