Arızalı Termostat Belirtiler

ABONE OL
Arızalı Termostat Belirtiler

Termostat, motordaki soğutucu akışını düzenler ve aracınızın motorunun çalışmasında önemli bir oyuncudur. Motor durduğunda ısınmayacağı için termostat kapanır ve devre dışı kalır. Motor çalıştığı ve belirli bir çalışma sıcaklığına ulaştığında, termostatın içindeki sensör devreye girerek antifrizin radyatöre ve radyatörden akmasını sağlar bu sayede sıcaklığın düşürülmesi gerçekleşmiş olur. Bu işlem motorda devir daim yapar ve bu sayede aracın motorunun optimum sıcaklıkta kalması sağlanmış olur.

Termostatın doğru zamanda açılıp kapanması, uygun motor sıcaklığının korunması için kritik öneme sahiptir. Termostat kapalı konumdayken ya da arıza yaptığında antifriz radyatöre ulaşmaz ve motora gitmesi mümkün değildir, bu da motorun aşırı ısınmasına ve aracın hararet yapmasına neden olur. Aynı şekilde, termostatın açık olması ters bir sorunu ortaya çıkarabilir. Araçta antifrizin akışı sabittir ve bu da aracın motor sıcaklığının hiçbir zaman yükselmemesine neden olur. Arızalı bir termostat olduğunda aracın sizi uyaracak bazı belirtileri vardır. Bunlar ise aşağıdaki gibidir:

Sıcaklık Göstergesi Çok Yüksek Ve Motor Aşırı Isınıyor

İlk endişe verici belirti, aracınızın motorunun çalıştığı ilk 15 dakika içinde hararet göstergesinin yüksek olması olacaktır. Bu durum termostatın düzgün çalışmadığının ilk işaretidir.

Sıcaklık Düzensiz Değişiyor

Düzensiz sıcaklık dalgalanmaları meydana gelebilir ve bu da düşük motor performansına yol açan sıcaklıkta ani yükselmelere ve düşüşlere neden olabilir.

Antifriz Sızması

Termostat arızasının nedenlerinden birisi de antifriz sızdırmasıdır. Bu tip bir sorunu termostat muhafazası çevresinde gördüğünüz antifrizden kolayca anlayabilirsiniz. Sızdırma genelde aracın altında yağ benzeri bir suyun bulunmasıyla tespit edilebilir. Bunun için her sürücünün aracını uzun süreli park sonrasında genel kontrol etmesi faydalı olacaktır.

Termostat değişimi ucuz olan bir sorundur. Her otomobilde meydana gelebilecek bu sorunun maliyeti durumun ciddiyetine göre değişiklik gösterir.  Sorunun çözümü bazı durumda kısa bazı durumda ise uzun sürebilir. Bu nedenle aracınızın termostatıyla ilgili bir sorun yaşadığınızda en kısa süre içinde bir tamirciye gitmenizde fayda vardır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.05.2021

Yüksek Kilometreli Bir Otomobilin Bakımı Nasıl Olmalı

12.12.2022

Araç Takip Mesafesine Uymama Cezası 2023

06.05.2021

Egzozda Kaçak Varsa Nasıl Anlaşılır

26.05.2023

İş Makinesi Ehliyeti Veren Kurslar