Araçlarda İpotek Tespiti Nasıl Yapılır

ABONE OL
Araçlarda İpotek Tespiti Nasıl Yapılır

İpotek, bir borcun ödeneceğine dair alacaklı olana verilen taşınmaz teminatına verilen isimdir. Bir aracın ipotek edilmesinin nedeni de borca dayalıdır. Örneğin; araç alırken borca dayalı kredi çekilmek istenmişse bu durumda araç ipotek edilir ve ipotek kaldırılmadığı sürece aracın satışı engellenir. İkinci el ya da sıfır bir araç alınırken bu yöntem tercih edilebilir. İpoteğin amacı satıcının haklarının korunmasını sağlamaktır. Örneğin; aracı almak için borç almış ve aracı ipotek ettirmişseniz bu durumda borcu ödememeniz halinde aracın satışı yapılarak borç buradan düşülebilir. Bunun için ipoteğin hem iyi hem de kötü bir yanı olduğunu söyleyebiliriz. 

Bir aracın ipotek edilebilmesi için ipotek isteminde bulunan kişinin aşağıdaki şartlara uyuyor olması gerekir.

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Satın alınan aracın değeri, çekilen kredi tutarından fazla olması,
  • Düzenli bir gelir elde etmek,
  • Aracı satın alacak olan kişi olması

İpotekli bir araç satılamaz böyle bir durumda noter işlemleri esnasında aracın ipotekli olduğu tespit edilir ve aracı satın alacak kişi araç üzerinde ipotek olduğunu bilir.

İpotekli Araç Satın Alınır mı?

İpotekli bir aracın satın alınmasında herhangi bir engel yoktur. Yapılması gereken önce araç üzerindeki ipoteğin kaldırılmasıdır. İpoteğin kaldırılması için borcun kapatılması şarttır. Örneğin; satıcı önce ipoteği kapatır sonrasında aracı satar ya da aracı alacak kişi önce ipoteği kaldıracak borcu öder sonra ipotek kalkar. Eğer ipotekli bir aracı almayı kabul ediyorsanız tanıdığınız biri olmasına dikkat etmeniz gerekir.

İpotek Aracın Satış Fiyatını Etkiler mi?

Bir aracın ipotekli olması satış fiyatını etkilemez, ancak ipotekli araç borcun kapatılmasına istinaden satılmak isteniyorsa ve bunu ipoteği koyan kişi yaptırmak istiyorsa muhtemelen aracın satış fiyatı aşağıda olacaktır.

Araç İpoteği Sadece Bankaya mı Olur?

İpotek her türlü taşınmaz üzerine olabildiğinden dolayı ipoteğin koyulduğu yer sadece bankalar değildir. Herhangi bir kişide araç üzerine ipotek konulabilir. Araç rehin sözleşmesi olarak geçen bu durumun gerçekleşebilmesi için aracın üzerine konulan bedel belirtilerek ilgili trafik tescil şubesine veya bürosuna bildirilmesi gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.07.2021

Traktör Ehliyeti Nedir

13.01.2023

Araç Değer Kaybı Tespiti Nasıl Yapılır

24.09.2021

Araç Trafik Sigortası Kamu Zararlarını Karşılar mı

25.11.2021

Bakırköy Sürücü Kursları - Bakırköy Ehliyet Kursları