Araç Yangınları ve Yanıklarda İlk Yardım

ABONE OL
Araç Yangınları ve Yanıklarda İlk Yardım

Trafikteki tüm motorlu araçlarda ve motosikletlerde yangın söndürme cihazı bulundurulması zorunludur. Bu cihaz mutlaka kolay erişilebilir bir yerde olması gerekir.

Araç Yangınına Nasıl Müdahale Edilir?

Olası bir şekilde kaza yapan bir araçta yangın çıkabilme ihtimali yüksektir. Bunun için ilk olarak aracın kontağının kapatılması, akünün kutup başlarının sökülmesi ve aracın sabitlenmesi gerekir. Eğer araçta yangın başlamışsa bu durumda çevredeki insanların uzaklaştırılması gerekir. Yangın aracın motor bölümündeyse önce altının soğutulması sonrasında kaput açılarak alevlerin üzerine soğutma işleminin yapılması gerekir.

Yanık Yaraları

Araçta meydana gelebilecek bir yangında eğer yanıklar meydana gelmişse iki şekilde değerlendirilir. Birincisi yüzeysel yanıklar ikincisi ise derin yanıklar. Bir insanın vücudunda % 20’den fazla yanık varsa hayati tehlike meydana gelir. Bebeklerde ise bu durum % 10’dur. Derinlemesine yanıklar ise kendi içerisinde derecelendirilmiştir. Birinci dereceden başlayan yanıklar, üçüncü dereceye kadar çıkabilir.

Birinci Derece Yanıklar: Birinci derece yanıklarına güneşi örnek gösterebiliriz. Deri üzerinde kızarıklık, gerginlik birinci derce yanıkları oluşturur.

İkinci Derece Yanıklar: İkinci derecedeki yanıklar daha ciddi olan yanık türleri arasındadır. Kaynar su dökülmesi, kızgın yağ sıçraması gibi durumlar ikinci derecede yanıklar olarak değerlendirilir. İkinci derecedeki yanıklarda derinin bütünlüğü bozulmuştur, üst ve orta deri yanmış, yoğun bir ağrı söz konusudur. Bu tür yanıklar genelde iz bırakırlar.

Üçüncü Derece Yanıklar: Yüksek ısılar nedeniyle meydana gelen yanıklara üçüncü derece yanıklar denir. Bu tip yanıklarda deri ile birlikte derinin altındaki kaslar, damarlar, sinirler ve hatta kemikler yanmıştır. Doku kaybının yaşanmış olduğu üçüncü tür yanıklar en tehlikeli yanık türleri arasındadır.

Araç Yanıklarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

  • Araçta meydana gelen yangın sonrasında mahsur kalan sürücü ya da yolcuda yanık oluşmuşsa öncelikli olarak kazazedenin olay yerinden uzaklaştırılması gerekir.
  • Eğer kazazedenin üzerinde alev varsa bir örtüyle müdahale edilerek ateşin sönmesi sağlanmalıdır.
  • Üzerindeki yanık kıyafetler çıkarılıp temiz bir örtü serilmeli, hastaneye gidinceye kadar soğuk uygulama yapılmalıdır.
  • Eğer yanık kimyasal madde nedeniyle meydana gelmişse bu durumda yanık olan bölge 15–20 dakika boyunca tazyikli suyla temizlenmelidir.

Not: Yanık yaralanmalarının hiçbirinde ovma yapılmamalıdır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.02.2021

Hatalı U Dönüşü Yapmanın Cezası Ne Kadar

02.12.2020

Trafik Adabı Nedir

17.02.2022

Ehliyet Yenileme 2022: Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Belgeler

07.09.2021

Seyahat Sigortası Nedir? Seyahat Sigortası Ne İşe Yarar