Araç Muayenesinde Lastikler Nasıl Olmalı

ABONE OL
Araç Muayenesinde Lastikler Nasıl Olmalı

Lastikler bir otomobildeki en önemli parçaların başında gelir. Kötü bir lastik aracın yola tutunmasını engelleyeceği gibi motora binen gücün daha fazla olmasını ve bu sayede aracın daha fazla yakmasını sağlayacaktır. Yol tutuşunu doğrudan etkileyecek olan lastikler aynı zamanda aracın muayeneden geçip geçememesini de belirleyecektir. Bu nedenle aracı muayeneye götürmeden önce lastiklerin kontrolünü yapmak çok önemlidir.

Tüvtürk’ün lastiklerde aradığı şartlar nedir?

Tüvtürk aracın muayenesini yapmakla yetkilendirilmiş olan kuruluştur. Türkiye’nin neresinde olursanız olun kullandığınız araca göre aracınızın muayeneden geçmesini sağlamaktadır. Tüvtürk’ün araç muayenesinde baktığı bazı önemli konular vardır ve bunlardan bir tanesi de lastiklerle ilgilidir. Aşağıda lastiklerin nasıl olması gerektiği maddeler halinde belirtilmiştir.

  • Her lastiğin diş derinliği minimum 1.6 mm olmalıdır.
  • Aynı aks üzerinde bulunan lastiklerin aynı marka ve aynı desende olması gerekir.
  • Araç üzerindeki tüm lastiklerin aynı lastik ebadında olması gerekir.
  • Lastik yanak kısmında derin darbe, kesik vs. olmamalı ve tellerinin açıkta olmaması gerekir.

Eğer aracın muayenesini yapan yetkili teknisyen lastiklerde yeterli diş derinliğinin olmadığını tespit ederse bu durumda aracın lastiklerinin değiştirilerek tekrardan muayeneye gelmesi gerektiği kanaatini kullanabilir. Bu da bir aylık süre içinde uymanız gereken bir kuraldır.

Araç Muayenesinde Lastik Tarihi Önemli Mi?

Her lastiğin bir kullanım ve raf ömrü vardır. Lastik üretim tarihinden itibaren ortalama olarak 5 yıl sonrasında özelliğini kaybetmeye başlar. Eğer lastiğin üretim tarihi eski ise bu durumda dişleri derin olsa da yola tutunma özelliğini kaybetmiş olur. Kötü lastik uzun frenleme, yoldaki seste artış gibi şikayetlere neden olabilir. Araç muayenesi yapılırken lastiklerin diş derinliğine bakılıyor olsa da tarihine bakılmaz. Bunun için sürücünün kendi inisiyatifini kullanarak lastiklerini değiştirmesi gerekir.

Lastikte Yasal Diş Derinliği Ne Kadar?

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi lastiklerde yasal diş derinliği 1,6 mm’dir. Bu derinliğin altında olan aracın trafiğe çıkması risklidir ve bu nedenle muayeneden geçmesi mümkün değildir. Eğer aracın muayenesi varsa ve dişleri bu şekilde trafik çevirmesine girerse bu durumda sürücüye cezai işlem uygulanır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.01.2021

Araç Satışında Kasko Devri Yapılır mı

11.03.2021

LPG Beyni Neden Donar

06.05.2021

Motor Yağının Kalitesi Önemli mi

09.06.2021

Buji Neden Yağlanır, Buji Yağlanmasının Çözümü Nedir