Araç Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir

ABONE OL
Araç Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir

Aracınızın motor yağını düzenli olarak kontrol etmek, motorunuzun iyi durumda çalışmasını sağlamak, daha uzun süre dayanması, daha iyi çalışması ve yakıt verimliliğini artırmaya yardımcı olmak için hayati önem taşır.

Aracınızın motor yağını kontrol etmeden önce, doğru tip yağ kullandığınızdan emin olmalı bunun içinde kullanıcı el kitabı ya da bir ustadan yardım istemeniz gerekir. Bazı yeni araçlarda geleneksel seviye çubukları yerine elektronik yağ monitörleri bulunduğundan otomobil direk olarak uyarı ışığıyla sürücüyü uyarıyor.

Motor yağını kontrol etmek, uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlayacak önemli bir adımdır.

Motor Yağı Ne Yapar?

Motor yağıyla ilgili daha önce makale hazırlamamış olabiliriz ya da sizin gözünüzden kaçmış olabilir hemen şunun altını çizelim öğrenmeniz sizin için çok daha iyi olacaktır.

Motor yağının bir dizi hayati görevi vardır. Motorun düzgün çalışmasını sağlamak, hareketli parçaların birbirine sürtünerek zarar görmesini önlemektir.

Örneğin motorda yeterli yağ yoksa sürtünme olabilir. Sürtünme, motorun parçalarına zarar verebilir ve bunların daha hızlı aşınmasına neden olarak motoru daha az verimli hale getirir. Kısacası aracın motorunun arıza yapmasına neden olur.

Yağımı Ne Zaman Değiştirmem Gerektiğini Nasıl Anlarım?

Motor yağını kontrol ederken, tuhaf kokuyorsa, benzin kokuyorsa, yağın rengi siyah ve pürüzlü ise bu durum yağ değişim zamanınızın geldiği anlamına gelecektir. Eğer aracınızın motor yağı seviyesi sürekli düşüyorsa bu durumda sorun daha da büyük olabilir.  

Yağ Değişimi

Her aracın kendine göre motor yağ değişim zamanı vardır. Aracınızın markası ve modeline göre her 5 bin ya da 10 bin kilometrede yağ değimi yapılmalıdır. Yağ değişimi için kilometreniz dolduktan sonra bir ustaya getirmek ya da özel bir servise gitmeniz gerekir. Aracınız garanti kapsamı içerisindeyse bu durumda yetkili servise götürmeniz gerekir. Ancak böyle bir derdiniz yoksa bu durumda tanıdığınız bir sanayi ustası yağ değişimini gerçekleştirecektir.

Yağ Değişimi Zor mu?

Yağ değişimi zor olmayan fakat pis olan bir işlemdir. Aracınızı servise götürdüğünüzde yerden kaldırarak altta bulunan yağ tıpasını açar ve bu sayede eski yağ alttan dökülür, tıpa tekrar kapanır yeni yağ üstten dökülür.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

13.05.2020

Kırıkkale Sürücü ve Ehliyet Kursları

22.04.2021

Karbon Kanister Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır

21.10.2021

Arabadan Garip Ses Çıkması Neye İşarettir

14.01.2022

Egzoz Muayenesi Nerede Yapılır? Geçerlilik Süresi Ne Kadardır