Araç Kullanırken Telefonla Konuşma Cezası 2023

ABONE OL
Araç Kullanırken Telefonla Konuşma Cezası 2023

Araç kullanırken telefonla konuşma pek çok sürücünün yaptığı hataların başında gelir. Böyle bir yanlış hareket, anlık bir dalgınlık ile birçok kazayı meydana getirir. Seyir halinde telefonla konuşmayı engelleyebilmek için sürücülere bazı caydırıcı cezalar uygulanır. Peki, trafikte telefonla konuşma cezası 2023 yılında ne kadar?

Seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmak kişilerin dikkatinin dağılmasına neden olur. Trafikte sürücülerin dikkatinin kısa süreliğine dağılması dahi kazaya neden olabilir. Her sene caydırıcılığı korumak için belirli oranlarda yükseltilen trafik cezaları arasında trafikte telefonla konuşma cezası da bulunur.

Araç ile trafikte telefonla konuşan bireyler, kırmızı ışıkta duraklama yapsa bile ceza almaktan kurtulamaz. Kırmızı ışıkta cep telefonu ile konuşma davranışı, cep telefonuyla konuşmanın neden olacağı dikkat dağınıklığından dolayı meydana gelen riskleri ortadan kaldırmaz.

Kırmızı Işıkta Telefonla Konuşmak

Aracın seyir halinde olmadığı durumlarda araç içinde telefonla konuşmak şüphesiz daha güvenli bir davranıştır. Trafikte mümkünatı varsa aracın güvenli bir şekilde park haline alınması önemli konuşmaları yapabilme olanağı verir. Kırmızı ışıkta duraklamak halen trafikte olunduğunun gerçeğini değiştirmez.

Araç ile seyir halindeyken ne kadar dikkat ediliyorsa, kırmızı ışıkta da o kadar dikkatli olunması gerekir. Bu nedenle kırmızı ışıkta beklerken de telefonun kişilerin dikkatini dağıtmasına müsaade edilmemesi gerekir. Bunun yanında kırmızı ışıkta beklenen süre zarfı boyunca trafiğin bir parçası olunduğunun farkına varılmalıdır. Bu nedenle kırmızı ışıkta telefon ile konuşma davranışı cezai işleme tabidir.

Seyir Halindeyken Telefonla Konuşmanın Riskleri

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen cep telefonları gün içerisinde elimizden çok fazla zamanımızı alan unsurlar arasında yer alır. Bireylerin gideceği adresi aramak, internette gezinmek, sosyal medyayı kontrol etmek gibi pek çok farklı şekilde kullandığı telefon, araç seyir halindeyken kullanıldığında yüksek seviyede dikkat dağıtıcı olabilir. Trafikte dikkati dağılmış bir sürücü çoğunlukla tehlikeyi ya fark edemez ya da tepki vermekte geç kalır.

Seyir halinde telefon kullanmak hakkında yapılan çalışmalarda sürücülerin bu gibi durumlarda pek çok etmene göre tepki sürelerindeki gecikmelerin 0,6 saniye ile 0,9 saniye arasında değiştiği tespit edilmiştir. Çok kısa olarak görülen tepki sürelerindeki kritik gecikmeler 60 km hızla seyreden bir aracın fren mesafesinin 15 metre uzamasına neden olur. Bu riskli durum, muhtemel kazaların olasılığının daha fazla yükselmesine neden olur.

Seyir halinde kulaklık kullanarak cep telefonu ile konuşma yapmak ya da araç içindeki sesli iletişim sistemine bağlamak gibi yöntemlerin de tehlikelerin azalması hususunda bir etkisinin olmadığı saptanmıştır.

Araç Kullanırken Cep Telefonu ile Konuşmak Cezası

Araç kullanma esnasında cep telefonu ile konuşmanın meydana getirebileceği muhtemel tehlikeleri azaltmak için konulan cezaya, 2023 yılında diğer bütün trafik cezaları ile beraber artış yapılmıştır. Bireyleri aracı ile birlikte trafikte seyir halindeyken cep telefonu ile konuşması kadar telefonla farklı bir amaç için ilgilenmesi de dikkat dağınıklığı yaratır ve kazaya sebep olabilir. Bu trafik kuralının ihlali sonucunda uygulanacak olan trafik cezasının tutarı 2023 yılında 951 Türk lirası olarak güncellenmiştir. 2023 yılı için geçerli olan trafik cezalarında %122 oranında artış gerçekleşmiştir. Trafikte telefonla konuşma ceza puanı 2023 yılında 10 puan olarak belirlenmiştir. Telefonla konuşma cezası erken ödeme tutarın indirimli bir şekilde ödenebilmesi için avantajlı bir seçenektir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.03.2020

Acemi Sürücü Hataları ve Tavsiyeler

23.12.2021

Çubuk Sürücü Kursları - Çubuk Ehliyet Kursları

05.04.2021

Trafik Cezası Kaç Günde Tebliğ Edilir

19.06.2020

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır