Araç Kliması Ne Kadar Yakar, Klima Çok Benzin Yakar mı

ABONE OL
Araç Kliması Ne Kadar Yakar - Klima Çok Benzin Yakar mı

Enerjisini motordan sağlayan klimalar yaz ve kış aylarında sürücü ve yolcu konforunu sağlayabilmek adına 2000’li yıllardan itibaren tüm otomobillerde standart bir özellik olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu özellik sürücüye konfor sağlarken beraberinde klima yakıtı ne kadar etkiler? sorusu da gündeme gelmiştir.

Klima Yakıtı Etkiliyor mu?

Klima yakıt tüketimini ne kadar artırır? sorusunun sorulma nedeni yukarıda da bahsettiğimiz gibi motordan güç almasından dolayıdır. Klima çok uzun süre çalışmış olsa da yakıt tüketimi üzerinde çok fazla etkisi göstermez. Normal şartlarda bir araç düzenli olarak bakıma gidiyorsa ve motorunda herhangi bir güç kaybı yoksa yakıt tüketimini %10 oranında artırır. Bu da yapacağınız yolculuğu göz önünde bulundurduğunuzda problem edilecek bir oran değildir.

Klima Neyle Çalışır?

Araba kliması neyle çalışır? sorusunun yanıtı yine az çok yukarıda verilmiştir. Bunun için aracın motoruna ihtiyaç vardır. Ancak motor bu gücü sağlayabilmek için tek başına yeterli değildir. Bir otomobilin hareket etmesini sağlayacak yüzlerce parçaya ihtiyaç olduğu gibi klimanın da hatasız olarak çalışabilmesi için birden fazla parçaya ihtiyaç vardır. Örneğin; araçta klima gazı yoksa ya da yeterli düzeyde değilse klima çalışıyor olsa da aracı soğutmayacaktır.

Yukarıda araba kliması yakıt yakar mı? sorusunun yanıtına açıklık getirdik ama klima ile ilgili daha sorulan çok fazla soru vardır. Örneğin; camı açmak mı yoksa klima tüketmek mi daha fazla yakıt tüketimine neden olur? sorusu en çok sorulanlar arasında bulunur.

Cam Açmak mı, Klima Kullanmak mı?

Araç kullanırken klima gibi camı açmak da içerinin serinlemesi için bir seçenektir. Ancak cam açmak klima çalıştırmaya göre aracın yakıt tüketiminin daha fazla olmasını sağlar. Bunun nedeni ise aracın tasarım olarak camlar kapalı olacak şekilde yapılmış olmasıdır. Camlar açık olduğunda aracın aerodinamiğinde bozulma olur ve bu sayede sürtünme katsayısı artarak aracın yakıt tüketimi artar.

Bir aracın klimasını çalıştırmamak ve cam açık sürekli gitmemek için aracı park ettiğinizde gölgelik alanlara bırakmanız faydalı olacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

26.01.2021

Motor Yağı Katkı Maddesi Nedir, Katkı Maddesi Eklenmeli mi

04.08.2023

Taksi Çıkması Araç Nasıl Anlaşılır

17.06.2021

Kadınların Araç Kullanması Caiz mi

06.07.2022

Direksiyon Sınavını Geçince Ne Zaman Ehliyet Alınır 2022