Araç Devrinde Neye Dikkat Edilmesi Gerekir

ABONE OL
Araç Devrinde Neye Dikkat Edilmesi Gerekir

Bir aracın devri yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Bu hususlar aşağıda başlıklar halinde listelenmiştir.

1-Noter İşlem Süreçleri

Aracın devir işlemi denildiğinde ilk akla gelen noter işlemleridir. Noter işlemlerinde ortaya çıkan tüm masraflar eğer başka şekilde anlaşma olmamışsa tamamen alıcıya aittir.

2- Noter İşlemleri Öncesi

Noter işlemi öncesinde satıcının dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu önemli noktalara dikkat edilmemesi halinde aracın noter satışı gerçekleştirilemez. Örneğin aracın muayenesinin olmaması satışın gerçekleşmemesi için geçerli bir nedendir. Ya da aracın üzerinde vergi borcunun bulunması, trafik cezasının bulunması veya trafikten men kararının bulunması gibi sayılabilir.

3- Noterde Yapılan İşlemler

Aracın devri için notere gittiğinizde ruhsatınızın, kimlik belgenizin, trafik sigortanızın mutlaka yanınızda olması gerekir. Bu belgeler olmadan devir için onay verilmez.

4-Tescil Belgesi Teslimi

Devredilen aracın trafik sigortasının 15 gün içerisinde mutlaka yapılması gerekir. Eğer trafik sigortası yapılmazsa aracın tescil belgesi verilmez.

 5-Ekspertiz Raporu

Devir işlemi öncesinde yeni alıcının mutlaka ekspertiz kontrolünü yapması gerekir. Özellikle üst model bir araç alınacaksa buna dikkat edilmesi şarttır. Her ne kadar alıcı satıcıya güveniyor olsa da bazı durumlarda satıcılar araçla ilgili gerçek bilgileri vermemektedir. Bunun için daha sonrasında başınızın ağrımasından endişe etmek istemiyorsanız ekspertiz raporunu mutlaka almanız tavsiye edilir.

6- Hasar Kaydı Sorgulama

Araç devir öncesinde aracın hasar durumunun mutlaka tespit edilmesi gerekir. Eğer aracı ekspertiz etmeden incelemek istiyorsanız mutlaka hasar kaydı sorgulaması yapmanız gerekir. Bunu bir SMS ile rahatlıkla yapabilirsiniz. SMS ile yapmak istemediğiniz durumda e-devlet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğünün araç sorgulama sayfasına girerek plakayı sorgulatabilirsiniz.

7- Kapora Dolandırıcılığına Dikkat

Devir işlemleri öncesinde kaparo konusuna dikkat etmeniz gerekiyor.  Araç alım satımı öncesinde eğer karar verilmişse alıcı satıcıya belli bir miktar para verir. Eğer siz tanımadığınız birinden araç alacaksanız vereceğiniz kaporanın mutlaka göstermelik olmasına dikkat etmelisiniz.

Yukarıda araç devir işlemleri öncesinde ve sırasında dikkat etmeniz gerekenler listelenmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.07.2021

Balata Sinterleme Nedir

01.07.2021

Trafik Sigortası Şirketleri

10.06.2021

2022 Adım Adım Ehliyet Alma Rehberi

01.11.2022

ABS Fren Sistemi Nedir? ABS Fren Sistemi Nasıl Çalışır