Araba Camlarının Görevleri Nelerdir

ABONE OL
Araba Camlarının Görevleri Nelerdir

Araba camları, sürücü ve yolcuların güvenliğini ve konforunu sağlama rolüne sahiptir; örneğin sürüş sırasında görünürlük sağlamak, uçan nesnelerden korunmak ve bir kaza durumunda hasarı azaltmak için kullanılmaktadır.

Otomobil Camları

Araba camları üretilirken güvenlik standartları belirlenir, örneğin, ışığın iletim oranı % 70 veya daha fazla olmak zorundadır.  Özellikle otomobiller için tasarlanmış ve üretilmiş camlar 3 türlüdür. Bunlar: lamine cam, temperli cam ve kısmen temperli cam. Güvenlik camı polikarbonat ve metakril gibi sert sentetik reçine malzemelerinden yapılmış organik cam’a denir..

Lamine Cam ve Güçlendirilmiş Camın Özellikleri 

Lamine cam, iki cam tabakası arasına ara film adı verilen şeffaf bir reçine filminin sıkıştırıldığı üç katmanlı bir camdır. Güçlü bir darbe alsa bile, yalnızca çatlayacak ve görüşü engellemeyecek ve parçalara ayrılmayacaktır. Bir kaza anında kafanızı cama çarpmış olsanız bile ara katman filmi darbeyi emerek ciddi yaralanmalara neden olmamak için güvenlik sağlar.

Eylül 1987'den sonra üretilen otomobillerin ön camlarının, Karayolu Taşıma Araçları Kanununa göre "Karayolu Taşıma Araçları Güvenlik Standartları" kapsamında lamine cam olarak kullanılmaya başlanmıştır. Lamine cam çatlasa bile kırılma olasılığı düşüktür,  Ara katman filmi özel bir malzeme ile hazırlanmış olduğundan dolayı insan vücuduna zararlı olan ultraviyole ışınları ve ısıya neden olan kızılötesi ışınları engeller.  Yan camlarda ve kelebek camlarda lamine cam kullanan bazı araç modelleri vardır.

Sertleştirilmiş cam, yaklaşık 700 ° C'ye kadar ısıtılıp havada hızla soğutarak üretilmiştir. Basınç gerilmesi etkisini ortadan kaldırma özelliğine sahip olan bir cam turudur. En önemli özelliği darbe direncinin aynı kalınlıktaki sıradan camın 3 ila 5 katı olması ve kırılmasının zor olmasıdır. Cam ani sıcaklık değişimlerine dayanıklıdır ve 170 °C'ye kadar dayanabilir. Sertleştirilmiş cama güçlü bir darbe uygulandığında, örümcek ağına benzer çatlaklar oluşur ve parçalara ayrılır. Parçalar köşesiz olarak anında dağılır ve cam parçalarından kaynaklanan ölümcül yaralanma gibi ciddi yaralanma riskini azaltır.

Kırıldığında, küçük çatlakların görüşü engellemesi ve enkazın sürücünün gözüne girmesi riski vardır, bu nedenle ön cam için kullanılamaz. Sertleştirilmiş olan camlar çoğunlukla yan camlar ve arka camlar için kullanılmaktadır.

Otomobiller hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.03.2022

Adıyaman Gerger Sürücü Kursları - Gerger Ehliyet Kursları

16.08.2021

Çekiş Kontrolü Nedir ve Ne İşe Yarar

05.11.2020

Toyo Tyres Lastik İncelemesi - Toyo Tyres Lastik İnceleme

16.12.2020

Modern Bir Karavanda Olması Gereken Güvenlik Teknolojileri