Araba Amortisörleri Hakkında Bilgiler

ABONE OL
Araba Amortisörleri Hakkında Bilgiler

Modern teknoloji, sürücülerin arabalarıyla ilgili küçük şeyleri olduğu gibi kabul etmelerini sağlamıştır. Örneğin amortisörlerin, yol ne kadar zorlu olursa olsun, sürüşünüzü kontrol etmeye yardımcı olmak için devreye girdiklerini bilirsiniz. Ön ve arka süspansiyonunuzda araç lastiklerinizin arkasında bulunan amortisörlerin görevi aşağıdaki gibidir.

Amortisörler ne işe yarar?

Amortisörler, siz yoldayken sürüşünüzü dengelemeye yardımcı olmak için hizmet eder.  Aracın genel titreşimlerini azaltabilen bu parçalar süspansiyonunuzu kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Tekerleklerin yolla temasını da sağlayan amortisörler bir anlamda aracınızın sizin kontrolünüzde kalması için çok önemlidir.

 Amortisör türleri aracınıza ve üreticinizin tercihlerine göre değişir. Ancak çoğu, lastiklerinizin ürettiği kinetik enerjiyi dönüştürerek ve onu termal enerjiye dönüştürerek çalışır.

Kaç Tip Amortisör Var?

Her türlü arabada kullanılabilecek birkaç farklı amortisör türü vardır. En yaygın olanları şunlardır:

  1. Geleneksel teleskopik amortisörler

Geleneksel teleskopik amortisörler hem ön hem de arka lastiklerinizde kullanılabilir. Bunlar, değişimi en uygun fiyatlı amortisör türüdür.

  1. Dikme tipi amortisörler

Dikme tipi amortisörler, aracınızın süspansiyonunun yerini alır ve aracınızın ağırlığını taşırken sürüşünüzü de yumuşatır. Bu tür amortisörler çoğunlukla büyük arabalarda kullanılır.

  1. Yaylı koltuk amortisörler

Yaylı tip amortisörler gibi, yaylı koltuk amortisörleri de hem arabanız için bir destek sistemi hem de sürüşlerinizi kolaylaştırmak için tasarlanmış bir sistem olarak hizmet ederek süspansiyon sisteminizin yerini alır. Bu tip amortisörler hafif arabalarda bulacaksınız.

Amortisörlerinizi ve süspansiyonunuzu birbirine bağlayan nedir?

Amortisör, sürüşü daha konforlu hale getirmek için arabanın süspansiyon sistemi ile birlikte çalışır. Seyahat ederken lastik aşınma miktarını da sınırlarlar.Aracınızın ağırlığını taşıması amaçlanan amortisörler, süspansiyon sisteminin eksikliğinden etkilenmez aksine eksikliğini telafi etmek için tasarlanmıştır.   

Amortisör Patlarsa Ne Olur?

Yolculuğunuz normalden daha sarsıntılı veya engebeli oluyorsa, arabanızın amortisörlerinin bozulmaya başladığını fark edersiniz.  Amortisörleriniz olmadan lastikleriniz ve süspansiyonlarınız normalde olduğundan daha fazla hasar görür.

Aşınmış Amortisörlerin Belirtileri

  • Lastiklerinizden gelen tıkırtı veya çarpma sesleri
  • Düşük performans

Amortisörlerin ne kadar dayanacağı sürüş tarzınıza bağlı olacağını unutmayın. Agresif bir sürücüyseniz, muhtemelen strese dayanmak için amortisörlerinizi daha fazla zorlarsınız.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.11.2020

Toyo Tyres Lastik İncelemesi - Toyo Tyres Lastik İnceleme

17.10.2022

2. El Araç Değeri Hesaplama Kriterleri

24.03.2021

Bujilerin Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır

19.10.2023

Trafikte Yol Hakkı ve Öncelik Kuralları Nelerdir