Amortisör Takozu Arızası Belirtileri Nelerdir

ABONE OL
Amortisör Takozu Arızası Belirtileri Nelerdir

Amortisör, otomobillerin keyifli sürüş sağlaması açısından kullanılan önemli bir parçadır. Bu parçanın arızalı olması doğrudan sürücü ve yolcu konforunu etkileyeceği gibi sürüşü de tehlikeye düşürecek sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Bir otomobilde amortisörün arıza yapması halinde ortaya çıkacak olan belirtiler şöyledir:

  • Araç giderken çukura düştüğünde ön taraftan ses gelmesi,
  • Direksiyonu sağa ya da sola çevirdiğinizde ses gelmesi,
  • Dönüş esnasında çıkan sesler,
  • Ani frenleme ve gaza basma durumunda ses gelmesi,

Amortisör Takozu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi amortisörün ilk görevi konforu sağlamak, ancak yalnız bununla kalmaz güvenlikten de sorumludur. Yaylı kaldıraç sistemine sahip olan amortisörler tekerlek yanında bulunur. Bozuk bir yola girildiğinde ya da çukura düşüldüğünde aracın dengesinin bozulmamasını ve araca zarar gelmemesini sağlar. Bu işlem yaylar sayesinde yumuşatılarak gerçekleştirilir.

Bir sürücü aracın ön takımlarından ses gelmesi halinde ilk olarak amortisörden kuşkulanır. Bunun içinde ilk yapılan işlem rot balans ayarıdır. Dolayısıyla bu ayar yapıldıktan sonra ise tekrardan aynı sorunlar yaşanabilir. Çünkü sorun bu şekilde düzelmez.   

Amortisör Takozu Değişimi

Amortisör takozu arıza yaptığında değişmesi gerekir. Bunun için Z rot ismiyle bilinen bu hat üzerindeki bağlantı elemanının doğru bir şekilde sökülmesi gerekir. Söküm işlemi araç lifteyken yapılması gerekir. Aracın amortisörü boşa çıkarıldıktan sonra helezon yay çıkarılır. Bu işlem sonrasın da artık amortisörler çıkacağından dolayı takoz bulunduğu yerden alınarak yenisi takılır ve tüm amortisör parçaları tekrardan yerine takılarak sorunun çözümü sağlanmış olur.

Amortisör takozu değişim işlemi aynı gün içerisinde yapılabilir, her tamircide yapılabilecek olan bu tamir işlemi diğer tamir işlemlerine göre maliyet konusunda daha uygun fiyatlı olabilir, ancak burada fiyatı belirleyecek olan şey aracın modeli ve gittiğiniz servistir. Yetkili servislerde bu işçiliği yaptırmaya çalışırsanız muhtemelen özel servisten çok daha fazla ödeme zorunda kalırsınız.

Arızalı Amortisör Takozu Değişmezse Ne Olur?

Otomobillerdeki tüm arızalı parçaların olabildiğince kısa zamanda değiştirilmesi gerekir. Çünkü bozuk olan bir parça değiştirilmemesi halinde sorun bağlantılı tüm parçalara da sirayet edecektir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.09.2020

Farklı Yakıt Türleri

13.01.2022

Güzelbahçe Sürücü Kursları - Güzelbahçe Ehliyet Kursları

23.03.2020

Jeep Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

18.10.2021

Yayaların Hakları