Alternatör Nedir, Ne İşe Yarar

ABONE OL
Alternatör Nedir, Ne İşe Yarar

Arabanızın radyosuna, farlarına ve diğer elektronik bileşenlerine güç sağlama söz konusu olduğunda, tüm işi yapan şeyin akü olduğunu düşünebilirsiniz. Gerçekte, her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlayan alternatörünüzdür. Peki, bir alternatör tam olarak ne yapar ve nasıl çalışır?

Alternatörün neden bu kadar önemli olduğunu ve olası problemlerin büyük bir sorun haline gelmeden önce nasıl önlenebileceğini öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Alternatör Ne Yapar?

Akü, arabanızı kapalıyken çalıştırmak için gerekliyken, alternatör, motor çalışırken arabanızdaki bazı parçaların çalışmasını sağlar. Farlarınız, elektrikli direksiyon, elektrikli camlar, ön cam silecekleri, ısıtmalı koltuklar, gösterge paneli ve radyo dahil olmak üzere, araç sürerken veya rölantideyken çoğu aracın elektronik bileşenlerine güç sağlar. Alternatör, hepsine doğru akım gücü sağlar. Alternatör ayrıca sürüş sırasında arabanın aküsünü şarj etmekten sorumludur.

Alternatör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Motorunuz çalıştığı zaman, alternatöre bağlı kasnağa dayanan bir tahrik kayışına güç iletir. Kasnak, alternatörün bir bobin etrafında mıknatıs seti döndüren rotor milini döndürür. Dönen bu mıknatıslar, bobin etrafında alternatif akım üretir ve bu daha sonra alternatörün redresörüne yönlendirilir.

Alternatörler aracın ömrü boyunca dayanır, ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Genel aşınma ve yıpranma, ısı hasarı, aşırı kullanım, suya maruz kalma, arızalı parçalar veya yıpranmış kablolar alternatörünüzü devre dışı bırakabilir.

Problemli Alternatörün Uyarı İşaretleri

Çalışan bir alternatör olmadan, arabanız çalışmayacak veya birkaç dakikadan fazla çalışır vaziyette kalamayacaktır. Bozuk bir alternatörün belirtileri, genellikle aküyle benzer özellikler gösterir. Fakat bazen alternatörden kaynaklı olduğu düşünülen problemlerin kaynağı aslında başka bir şeydir.

Alternatör arızalanmaya başladığında, elektronik aksesuarlarınıza tutarsız voltaj gelir. Genel olarak bu, çok loş veya aşırı parlak farlar gibi düşük veya aşırı performans gösteren ekipman şeklini alır.

Bitmiş şarj

Kötü bir alternatör, motor çalışırken aküyü yeterince şarj etmeyecek ve aküdeki şarjın normalden daha hızlı bitmesine neden olacaktır.

Yavaş veya Arızalı Aksesuarlar

Aracınızın elektronik aksamına yeterli güç sağlamayan bir alternatör, genellikle yavaş veya çalışmayan parçalara neden olur.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.11.2020

Otomobiller Hakkında Bilmediğiniz 23 İlginç Bilgi

25.02.2021

Otomobillerde Motor Beyni Arızası

29.09.2021

2022 Ehliyet Sınav Tarihleri

13.06.2022

Akseki Sürücü Kursları - Akseki Ehliyet Kursları