Alkolden Ehliyet Kaptırma Cezası Nereye Ödenir

ABONE OL
Alkolden Ehliyet Kaptırma Cezası Nereye Ödenir

Alkolden ehliyet kaptırma şeklinde bilinen cezai işlem Karayolları Trafik Kanunu uyarınca belli seviyede alkol almış sürücülere yapılan bir uygulamadır. Alkol denetimi yapılırken sürücünün 50 promil ve üzerinde alkollü çıkması idari para cezasına çarptırılmasına ve ehliyetine el konulmasına neden olacaktır. Özel araçlarda 50 promil olan bu sınır ticari araçlarda 20 promildir.

Alkol üst sınır limiti 100 promildir. Yani sürücü eğer 100 promil ve üzerinde alkollü olarak araç kullanırken yakalanırsa bu durumda trafiği tehlikeye koyduğu için hakkında ceza yargılaması başlatılacaktır.

Alkolden ehliyet kaptırma itirazı iki şekilde yapılabilir. Bunlardan birincisi sulh ceza hakimliği, ikincisi ise idare mahkemesidir. Sulh ceza hakimliğine yapılacak olan itirazların cezandan sonra 15 gün içerisinde yapılması gerekir. Eğer bu süre içinde cezaya itiraz edilmezse kesinleşmiş olacaktır. İdare mahkemesine yapılacak olan başvurunun ise 60 günlük süresi vardır. Bahsettiğimiz bu iki itiraz süreci birbirinden farklı olacağından sürücünün kendisini en iyi şekilde savunabilmesi için bir avukatla görüşmesinde fayda vardır.

Alkolden Ehliyet Kaptırma Cezası Ne Kadar?

Alkolden ehliyet kaptırma cezası her durumda farklıdır. Yani ilk kez alkollü yakalanan bir sürücü ile üçüncü kez alkollü yakalanan sürücünün alacağı ceza birbirinden farklıdır. 2022 yılı için konuşacak olursak bir sürücü alkollü olarak denetime yakalanırsa 1. defada 1823 TL, 2. defada 2286 TL, 3 ve 3’ten fazlasında 3674 TL ödeme yapılması gerekir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

Alkolden ceza almış olan sürücüler bu cezaların miktarını tebliğ yoluyla ya da e-devlet üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirler. Eğer kendisine kesilmiş bir ceza bulunuyorsa PTT şubesine ya da anlaşmalı olan bankalara ödeme gerçekleştirilebilir.

Alkolden 2. Kez Ehliyet Kaptırma Geri Alma

Alkolden 2. kez ehliyet kaptırma geri alma işleminde eğer itiraz edilip sürücü haklı bulunmazsa yapılması gereken kendisine tanınan 2 yıllık sürenin bitmesini beklemek olacaktır. Sürenin tamamlanmasının ardından cezanın da ödenmiş olduğuna dair belge ibraz edilerek ehliyet tekrar alınabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.04.2020

Ankara Sürücü ve Ehliyet Kursları

03.06.2022

Otomatik Vites ile Manuel Vites Arasındaki Farklar Nelerdir

10.11.2021

Debriyaja Basmadan Vites Değiştirilebilir mi

24.12.2020

Yağmur Sensörü Nasıl Çalışır