Akü Kaç Yılda Bir Değiştirilmelidir

ABONE OL
Akü Kaç Yılda Bir Değiştirilmelidir

Bir aracın çalışması için ihtiyaç duyulan ilk enerji aküden gelir. Bunun için akü her araç için önemli bir aksamdır. Akü olmadan araç çalışmayacağı gibi biten ya da bozulan bir akü de aracın çalışmaması için önemli bir etkendir.

Bir araçtaki ilk enerjinin istenilen seviyede olması için akünün ömrü de çok önemlidir. Doğal olarak sürücünün aklına akülerin kaç yılda bir yenilenmesi gerektiği sorusunu akla getirir.

Akü Nedir?

Akü yani akümülatör, elektrik depolamaya yarayan bir sistemdir. Otomobilin marşına ilk basıldığında marş dinamosuna enerji göndererek araçtaki elektrikli aksamların çalışması sağlanır. Akü deşarj olabilir ve kullanıldıkça da kendi kendini şarj eder. Eğer araç marşa basıldığında tık sesi gelmiyorsa o zaman akünün bitmiş olduğu akla gelmelidir.

Akü Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Bir akünün ne zaman değiştirilmesi gerektiğini belirleyen şey aracın ne şekilde ve ne sıklıkla kullanıldığı ile doğrudan alakalıdır. Akü kullanılmazsa deşarj olabilir yani kendi kendine bitecektir. Deşarj olmuş bir akü sağlam ise bu durumda yeni bir akü almak yerine takviye yaparak yeniden şarj etmek mantıklı olacaktır. Kısacası bir akünün ömrünü belirleyen şey marş sayısı ve kullanım koşullarıdır.

Standart şartlarda konuşacak olursak bir akünün ortalama kullanım süresi şöyledir:

  • Binek araçlarda ortalama 4–5 yıl
  • Ticari araçlarda ise 2–4 yıl

Aküde Sorun Olduğunu Nasıl Anlarız?

Her otomobilde aküyü gösteren bir ikaz lambası vardır. Aracın kontağı çevrildiğinde bu lamba yanar ve sonra hemen kendiliğinden söner. Eğer akünün lambası hemen sönmüyorsa bu bir arızanın belirtisini işaret eder. Bu durumda akü bitmiş, şarj olmuyor ya da arızalı demektir. 

Akü Değişim Fiyatları

Akü fiyatları tercih edilecek olan akü markasına göre değişiklik gösterir. Bunun için öncelikli olarak akü markaları hakkında fikir sahibi olunmasında fayda vardır. Ortalama kalitede bir akü 400 TL’nin üzerindedir. Daha kaliteli bir akü alınmak isterse bu durumda jel aküler 700 ile 1000 TL arasında değişen fiyatlara sahiptir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.03.2021

ASBİS Numarası Nedir

18.01.2022

Otomobillerde Isıtma Sistemi Bakımı

28.11.2022

Arabam Hararet Yaparsa Ne Yapmam Gerekir

11.02.2022

Emniyet Kemeri Takmanın Faydaları