Aks Tipleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

ABONE OL
Aks Tipleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Aks Nedir?

Aks, tekerlekleri döndüren ve aracınızın ağırlığını destekleyen bir çubuk veya mildir. Akslar, bir aracın temel bileşenleridir ve üç ana tiptedir. Bunlar şöyledir: ön akslar, arka akslar ve saplama. Akslar tekerlekleri iten gücü kontrol ettiğinden, her aracın çalışabilmesi için akslara sahip olması gerekir.

Bir Arabada Kaç Aks Vardır?

Bir arabadaki aks sayısı aracın tipine bağlıdır. Çoğu zaman, arabalarda tekerlekleri döndürmek için iki aks bulunur. Daha fazla yolcu taşıyan ve daha fazla tekerleği olan daha büyük araçlar daha fazla aksa sahip olabilir.

Arabanızın veya başka bir aracın sahip olduğu aks sayısını belirlemek kolaydır. Arabanıza yandan bakın, ardından lastikleri sayın. Çoğu otomobilin biri önde diğeri arkada olmak üzere toplamda dört lastiği veya iki takım lastiği vardır. İki takım lastik iki aksa eşittir.

Arabada Aks Tipine Karar Veren Faktörler Nelerdir?

Bir aracın ne tür aksa ihtiyacı olduğunu birkaç faktör belirler. Örneğin, teknik gereksinimler ve üretilen kuvvet miktarı, aks tipine karar vermede belirleyici bir faktördür.

Bazı araçların standart formatlarda önceden tasarlanmış aksları vardır. Bazıları ise arabanın ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre akslara sahiptir.  

Aks Tipleri

Girişte de bahsetmiş olduğumuz gibi otomobillerde akslar 3 farklı tipte bulunur.

Arka Aks: Arkadaki aks, tahrik tekerleklerine güç sağlamaktan sorumludur. Diferansiyel tarafından birbirine bağlanan yarım şaftlar olarak bilinen iki yarıdan oluşur. Arka akslar aracın tekerlekleriyle birlikte dönerler.

Ön Aks: Aracın ön tarafında bulunan bu aks, yolun düz olmayan yüzeyinden gelen şokları yönlendirmeye ve işlemeye yardımcı olmaktan sorumludur. Kiriş, döner pim, rot kolu ve saplama mili olmak üzere dört ana parçaya sahiptir. Ön akslar çok sağlamdır bu yüzden karbon çeliğinden veya nikel çelikten yapılırlar.

Saplama Aks: Saplama akslar aracın ön tekerleklerine takılır

Arka Aks Tipleri

Tüm arka akslar aynı değildir. Üç tür arka dingil vardır:

Yarı Yüzer Aks: Bu arka aks, tekerleği aks milinin dışındaki flanşa bağlar ve emniyetli bir şekilde tutar.  

Tam Yüzer Aks: Adına sadık kalarak bu aks tipi, iki yatak sayesinde etkin bir şekilde yerinde yüzer ve konumunu korur.  

Üç Çeyrek Yüzer Aks: Yarı yüzer akstan daha karmaşık ve ayrıca daha güvenilir. Tekerlek hizalamasını korumaya yardımcı olur.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/  adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.08.2021

Arızalı ECU Belirtileri Nelerdir

27.06.2022

İbradı Sürücü Kursları – İbradı Ehliyet Kursları

05.07.2021

Ehliyet Almak İçin Ne Yapmalıyım? 2022

19.07.2022

Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım