Aks Nedir

ABONE OL
Aks Nedir

Aks halk arasında dingil olarak bilinir. Görevi ise motorlu araçlarda diferansiyelden gelen dönme hareketini tekerleklere iter. Yani motorun üretmiş olduğu gücü ve torku tekerleklere gönderir. Bu işlem yapılırken araç üzerindeki tüm yük akslar üzerine biner. Otomobil hızlanırken, virajlara girişler, frene basmak gibi durumlarda Aks güvenliği ve konforu sağlar.

Diferansiyel üzerinde sağ ve sol olmak üzere toplamda 2 tane aks bulunur. Bu aksları oluşturan parçalar ise keçe, rulman ve körüklerdir. Aksların merkezlenmesini sağlayan rulmanlar, aks kovanı içerisinde bulunur. Aks keçeleri aks kovanına monte edilir ve aks kovanı ile aks mili arasında bulunan yağın akmasını engeller.

Aks körüklerinin görevi aksın iç ve dış tarafında dışarıdan gelebilecek olan yabancı maddelerin içeri girmesini engeller.

Akslar, bir aracın ön ve arkadan çekişine göre değişiklik gösterir. Mesela bir araç önden çekişliyse bu durumda sol ve sağ yanlarda bulunan askların boyları ve bağlantı şekilleri farklı, arkadan çekişli araçlarda ise aks boyları eşittir. Akslar kendi içerisinde de çeşitlerine ayrılmıştır. Bu da her aracın sınıfına göre aks bulunacağı anlamına gelir.

Aks Çeşitleri Nelerdir?

Yarım Serbest Aks:

Yarım serbest akslar 4x4 otomobillerde ve kamyonlarda kullanılır.

Tam Serbest Yüzücü Aks Mili:

Aksların geneli yükle ilgilidir, ancak tam serbest yüzücü akslar, diferansiyelden gelen dönüş hareketinin tekerleğe ilerlemesini sağlar. Yükle ilgili olan durum ise tekerlek göbeği tarafından kontrol edilir.

Üç Çeyrek Serbest Aks Mili:

Üç çeyrek serbest aks tipi, tekerleğe civatalı olarak bulunur.

Aks kullanıma bağlı olarak zarar görebilir, ancak zarar görmüş olması sıfırdan bir tane takılacağı anlamına gelmez. Tamir edilerek yeniden kullanılabilir. Aks arızasının oluşumu ise şöyledir.

Aks Arızası Nasıl Oluşur?

Akslarda meydana gelen arızalar yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi güvenliği tehdit edebilecek durumlar ortaya çıkarır. Doğal olarak akslarda meydana gelen bir arıza durumunda hemen servise götürmek durumun büyümesinin de önüne geçecektir.

Aks arızaları arasında en sık görülen problemlerin başında rulmanlarda yaşanan sorunlar gelir. Dışarıdan alınan darbe neticesinde rulmanlar arıza yapabilir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.06.2021

2022 Honda CR-V İncelemesi

07.10.2020

Motor Yağı Değişmezse Ne Olur

02.03.2022

Araç Bakımı Kaç Kilometrede Yapılmalıdır

14.12.2020

Trafik Sigortası Prim İadesi Nasıl Alınır