Ağır Hasar ve Pert Kaydı Nedir

ABONE OL
Ağır Hasar ve Pert Kaydı Nedir

Her araç sürücüsünün korktuğu şey, araç kullanırken başına kötü bir şey gelmesidir. Dolayısıyla ehliyetin ilk alındığı süreçten itibaren başlayan sürücü eğitimi hayatın her alanında devam eder.

Araç kullanırken ve araç alınırken dikkat edilmesi gereken birtakım önemli hususlar vardır ve bu hususların başında da ikinci el bir araç alınacaksa aracın hasar kaydının boyutlarıdır. Çünkü araç bazen az hasarlı olabildiği gibi ağır hasarlı da olabiliyor. 

Yaşanan bir kaza neticesinde aracın almış olduğu hasar, aracın kaydını oluşturur ve ağır hasar bu kayıtlardan en çok korkulandır. Ağır hasar halk arasında pert kaydı olarak da bilinir.

Kaskolu bir araç kasko bedeline yakın bir değerde zarar almışsa bu durumda sigorta şirketi tarafından ağır hasarlı olarak nitelenir. Çünkü ağır hasarlı bir araç tehlike arz eden araçlar içerisine girer.

Bir aracın hasar kaydı ve ağır hasarlı olup olmadığını anlayabilmenin birden fazla yolu vardır.  Ancak ağır hasar kaydının belirlenmiş olması içinde öncelikli olarak sigorta şirketi ile temasa geçmek gerekir. Hasar bildirimi sırasında istenilen belgeler şöyledir;

  • Alkol raporu
  • Kasko poliçesi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Trafik kaza raporu
  • Sürücünün ehliyet fotokopisi
  • Aracın hasarlı fotoğrafları

Yukarıdaki belgeler toplanarak sigorta şirketine teslim edilmesi durumunda araç inceleme neticesinde eksperin yapacağı onayla birlikte ağır hasarlı olarak tespit edilebilir. Ağır hasar almış bir aracın sahibine ekspertizin onayı sonrasında o günkü piyasa değeri üzerinden ödeme yapılarak araç trafikten çekilir.

Ağır Hasar Kaydı İle Pert Kaydı Arasında Fark Var mıdır?

Yukarıda da belirtilmiş olduğu üzere ağır hasar ve pert kaydı arasında hiçbir fark yoktur. Araçla ilgili yapılan resmi işlemlerde pert şeklinde değil ağır hasarlı şeklinde kayıt tutulur. Burada önemli olan konu aracın ne şekilde hasar almış olduğudur. Çünkü bazı araçlarda hasar yalnızca airbag’de olabilirken bazılarında airbag ve diğer parçalarda zarar görebiliyor. Her ikisi de ağır hasarlı olsa da güvenlik konusunda farklı bir durum söz konusu olabiliyor. Bunun için ağır hasar kayıtlı bir aracı satın alırken hasarın tam olarak nerede ve neleri etkilemiş olduğunu iyi bilmek gerekiyor.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.04.2023

Forklift Ehliyeti Hangi Sınıf? Forklift Ehliyet Fiyatları

24.03.2021

Jel Akünün Avantajları Nelerdir

09.04.2021

Arızalı Rölanti Hava Kontrol Valfinin Belirtileri

17.05.2021

Pandemide Sürücü Kursları Açık mı, Kapalı mı