Adaptif Far Nedir ve Nasıl Çalışır

ABONE OL
Adaptif Far Nedir ve Nasıl Çalışır

Otomobillerde sabit farlar viraj esnasında yolu dışına çıkabilir. Bu da ister istemez sizin görüş açınızın daha karanlık olmasına neden olur. Gece araç kullandığınız için yolun karanlık olması yüksek hızlarda tehlikeli bir durumdur.  Adaptif far sistemlerinde ise böyle bir riske yer yoktur. Yani farlar viraja girildiğinde otomatik olarak dönerek önünüze gelen nesnelerin fark edilmesini sağlar.

Adaptif Far Nedir?

Adaptif far sistemi, Uyarlanabilir Ön Aydınlatma Sistemi olarak tanımlanabilir. Kısa adı AFS olan bu sistemde aracın farları yol durumuna göre kendisini ayarlayarak gece yolculuklarında sürüşü çok daha güvenli hale getirir. Araç virajı dönerken direksiyonun hareketine göre farlarda kendi konumunu belirler. Işık sağa ya da sola doğru hareket ederek görüş mesafesini olması gerektiği şekilde aydınlatır.

 Standart farları ele aldığımızda bu farlarda aracın ne yöne gittiğinin hiçbir önemi yoktur. Doğal olarak sürücü dönüş yaptığı yerde belli bir mesafeyi ancak kendi çabasıyla görmek zorundadır ve bu da çok karanlık bir yolda imkansız bir hal alabilir. 

Adaptif farlar aracın direksiyon konumuna, aracın hızına ve yüksekliğine göre kendisini ayarlayabilir. Araç sağa dönüyorsa farlar sola, araç sola dönüyorsa farlarda sola doğru dönecektir. Bu yalnızca sürücü açısından değil aynı zamanda karşıdan gelen diğer sürücü açısından da önemlidir. Adaptif farlardaki özellik yola odaklanmaktır, doğal olarak bu özellikle karşı yoldan gelen sürücüye parlama yapmaz.

Adaptif Far Sistemi Nasıl Çalışır?

Adaptif farlar direksiyona bağlı olan bir sisteme sahiptir. Bu sayede aracın direksiyonu hangi açı ile dönmeye başlarsa farlar da o açıda hareket eder. Bu yönün hesaplanması için de çeşitli sensörler kullanılır. Sapma hareketi aracın dikey ekseni etrafında dönmesi şeklindedir. Yani araç viraja girdiğinde sapma hareketi sapma sensörü tarafından algılanır ve hesaplanır. Tekerleğin dönüş hızı ise tekerlekteki hız sensörleri tarafından kontrol edilir.

Sürüş esnasında direksiyondan, tekerleklerden ve sapma sensörlerinden gelen tüm veriler toplanır sürücü direksiyonu ne kadar çevirirse adaptif farlarda o şekilde dönmeye başlar.

Otomobillerle ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.10.2021

Arızalı Rot Kolu Belirtileri Nelerdir

12.05.2020

Ehliyet Kursları Ne Zaman Açılacak

13.05.2022

Yaprak Yay Nedir? Yaprak Yay Özellikleri Nelerdir

22.06.2021

2022 Makyajlı Seat Ibiza İnceleme