ABS Nedir - Nasıl Çalışır

ABONE OL
ABS Nedir - Nasıl Çalışır

Anti Lock Braking System yani ABS, fren sistemini içine alan önemli bir mekanizmadır. Otomobil aşırı hıza ulaştığında ya da fren sistemi aşırı ısındığında istenilen etkiyi gösteremez ve tekerleklerin kilitlenmesine neden olur. Hızla giden bir aracın tekerleklerinin kilitlenmesi ise tehlikenin en büyük işaretidir. ABS sistemi böyle bir durumun önüne geçebilen bir sistemdir.

ABS Nasıl Çalışır?

Otomobilinizle giderken aniden frene bastığınızda kaygan bir zemindeyseniz ya da aracınız biraz hızlıysa normal frende aracınız kayar fakat ABD sistemi tekerleklerdeki bu ani hız değişimlerini kontrol altına alarak frenin disklere olan basıncını düşürür ve tekerleklerin kilitlenmesini engeller.

ABS Ne İşe Yarar?

Fren sisteminin kilitlenmesini engellemek amacıyla fren mesafesinin kısaltılmasını sağlar. Bu da direksiyon hakimiyetinin artmasına neden olur ve aracın kontrolü sağlanır.

Fren Kilitlenmesi Nedir?

Fren kilitlenmesi, araç hızla gittiğinde aracın durmasını sağlamak için aniden frene basılması halinde tekerleklerin hızlı bir şekilde durmasıdır. Bu durum aracın hızına göre tehlike arz edebilir. ABS’nin temel işlevi ise aracın bu işlem esnasında kaymasının önüne geçmek ve daha güvenli sürüş imkanı sağlayabilmektir. ABS doğa koşullarına karşı en iyi sonucu elde edebilmek amacıyla geliştirilmiş olan bir sistemdir. İyi sonuç elde edilmesi ise bir mucize anlamına gelmez.

ABS Fren Arızaları

Yukarıda bu sistemin sağlamış olduğu avantajlardan bahsettik, fakat bu sisteme sahip olan bir aracın arızalanması halinde ise şöyle bir durum ifade edilebilir.

ABS fren sisteminin arızalandığını nasıl anlarım?

ABS sistemini anlayabilmenin ilk yolu bilgisayar sistemlerdir. Aracın ekran görüntüsünde arıza olması durumunda ışık yanar ve sürücünün ikaz edilmesi sağlanmış olur. Bazı durumlarda ise ABD sinyali veriyor olsa bile aracın sistemi yine hatasız olarak çalışmaya devam edebilir. Bu durumda ters giden bir şeylerden şüphe edilerek kontrol edilmesi şarttır.

ABS sistemindeki arızalar genelde parçalar arasındaki bağlantılarda yaşanan iletişimsizlikten meydana gelir. Eğer sorun ABS modülündeyse bu durumda tamir edilmez ve durum ciddi olduğundan dolayı modülün değişimi gerekir.

Günümüzde üretilen araçların tamamında ABS sistemi kullanılmaktadır.

Araçlardaki teknik donanımlarla ilgili olarak https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

31.12.2021

Kasko Sigortasında Tazminat ve Tazminat Ödemeleri Nasıl Olur

10.06.2021

2022 Audi A3 İncelemesi

03.10.2022

Antalya Finike Sürücü Kursları – Finike Ehliyet Kursları

23.06.2021

Sürücü Olur Raporu Nereden Alınır