Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi

ABONE OL
Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi

Sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi Karayolları Trafik Kanununun 48. maddesine göre ikinci defa geçici olarak sürücü belgeleri alınan sürücülere davranışlarını geliştirmeleri için verilen eğitimdir. Karayolları Trafik Kanununun 48. maddesi kısaca şöyledir;

Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı;

  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayollarında araç sürmeleri yasaktır.
  • Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kolluk teknik cihazlar kullanılır.
  • Kişi yaralamalı veya ölümlü ya da kollukça müdahil olunan maddi hasarlı trafik kazasına karıştığı takdirde muayene edilmek zorundadır. Teknik cihaz ile alkol ölçümü yapılamasına izin vermeyen sürücüler en yakın adli tıp kurumuna veya adli tabipliğe ya da Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarına götürülerek kan, tükürük veya idrar örneği alınır.
  • Yapılan tespitler sonucunda 0.50 promil üzerinde alkollü şekilde araç kullanan sürücüler hakkında fiili bir suç oluştursa bile 700 TL para cezası verilir ve sürücü belgesine 6 ay el konur. Özel araç dışındaki sürücüler için alkol sınırı 0.21 promil olarak uygulanır.
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere 3.600 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi beş yıl süreyle geri alınır. Bu kişiler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanır.
  • Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmeyen sürücülere 2000 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınır.

Sürücü davranışları geliştirme eğitimi psikiyatri uzmanları, pratisyen hekimler, psikologlar ve trafik eğitimcileri tarafından verilir. Eğitimci psikiyatri uzmanları, pratisyen hekimler ve psikologlar Sağlık Bakanlığı tarafından eğitime tabi tutulur ve kendilerine sertifika verilir.

Bu eğitim sürücülerdeki riskli davranışları belirlemek ve değiştirmek amacıyla düzenlenir. Eğitim programı en az 24 saattir, günde en fazla 6 saat ve haftada 1 gün olmak üzere düzenlenir. Bir eğitim seansı için en az 4 en fazla 12 kişi katılabilir. Eğer gerekli görülürse eğitim süresi uzatılabilir. Eğitim tamamlandıktan sonra başarılı olan sürücüler ilk 3 ay içerisinde eğitim birimi tarafından izleme-değerlendirme görüşmesi yapmak için gün verilir. İzleme-değerlendirme bölümünde de başarılı olan sürücülere Sürücü Davranışları Geliştirme Belgesi verilir. Eğitimde veya izleme-değerlendirme aşamasında başarısız bulunan adaylar ise belge alamazlar.

Sürücüler, sürücü belgesinin geri alındığı tarihten itibaren 12 ay içerisinde sürücü davranışlarını geliştirme merkezine müracaat etmek zorundadır. Başvuru için gerekli belgeler ise şunlardır; eğitime katılmak istenildiğine dair dilekçe, sürücü belgesi geri alma tutanağı örneği, T.C. kimlik numarası, 4 adet fotoğraf.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.03.2020

Trafik ve Çevre Bilgisi Dersi Hakkında Genel Bilgilendirme

24.03.2020

Direksiyon Eğitim Simülatörü Nedir?

24.03.2020

Hızlı Geçiş Sistemi Nedir?

24.03.2020

Kör Nokta Nedir