Kasko Nedir?

ABONE OL
Kasko Nedir

Kara taşıtları sigortası yani kasko bir aracın herhangi bir şekilde zarar görmesi sonrası zararı güvence altına alan sigorta sözleşmesidir. Kasko sigortasının başlıca 3 teminatı vardır. Bunlar; çarpma-çarpışma, yanma ve çalınma. Tam kasko ya da full kasko olarak adlandırılan kasko şekli bu üçünü de kapsayan sistemdir. Ancak kasko sistemi tamamen kişisinin inisiyatifine bağlı olduğu için sigorta yaptırırken bu üç teminatı birden seçilebilir, ikili varyasyonları deneyebilir ya da herhangi biri seçilebilir hatta ek teminatlar seçerek sigorta kapsamı da genişletilebilir. Sigorta teminatı ne kadar fazlaysa ödenecek ücret de o kadar fazla olur.

Her sektörde olduğu gibi sigorta sektöründe de artan rekabet ile beraber çoğalan firma sayısı sigorta müşterisinin lehine oldu. Neredeyse her firma tarafından kasko poliçeleri genişletildi. Ödemelerde kolaylık sağlandı. Hatta gerçekleşen bazı doğal felaketlerden sonra deprem, sel baskını ve yangın hasarları pek çok firma tarafından kaskoya eklenebilir şekilde düzenlemeler getirildi. Bazı kasko şirketleri poliçelere yol yardımı adı altında hizmetler de ekledi. Yol yardımı hizmeti; motor arızası veya herhangi başka bir sebeple kasko kapsamına girmeyen arızalarda bile sigorta sahipleri bir çağrı merkezini arayarak bulundukları yere çekici getirilip tamirciye götürülmesi, taksi veya ambulans gönderilmesi şeklinde tanımlanarak kasko tanımı daha da genişletildi. Artan firma sayısı hem poliçelerin kapsamını genişletirken hem fiyatlarda gözle görülür şekilde düşüşe sebep oldu hem de sigorta şirketleri müşteri ile daha fazla ilgilenir hale geldi.

Kaskonun en çok karıştırıldığı şey ise zorunlu trafik sigortasıdır. Kasko ile zorunlu trafik sigortası tamamen ayrı şeyler olup aralarında iki önemli fark vardır. Bunlardan birincisi, zorunlu araç sigortasını araç sahibi herkes yaptırmak zorundayken kasko tamamen tercihe bağlıdır. Araç sahibi kasko yaptırıp yaptırmamakta özgürdür. İkincisi ise, zorunlu trafik sigortası herhangi bir kazada karşı tarafın hasarını karşılarken kasko kaza yapan aracın hasarını karşılamaktadır. Kasko sigorta şirketiyle yaptığınız anlaşmaya göre ya belirlediğiniz tarihte ya da ödemenin yapıldığı tarihte başlar ve eğer sözleşmede aksi belirtilmediyse yalnızca ülke sınırları içinde geçerlidir. Son olarak kasko yaptırılırken farklı firmalarla görüşüp fiyat almak sizin faydanıza olacaktır.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.03.2020

D1E Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir?

24.03.2020

C1 Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir?

24.03.2020

Motor ve Araç Tekniği Dersi Hakkında Kısa Bilgilendirme

24.03.2020

Takograf Nedir?