Emniyet Kemeri Kullanımı

ABONE OL
Emniyet Kemeri Kullanımı

Emniyet kemeri sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlamak amacıyla her taşıtta bulunması gereken güvenlik gerecidir. Otomobil içerisinde bulunan en önemli güvenlik parçasıdır. Tüm otomotiv firmaları güvenlik testlerini emniyet kemeri takılı şekilde yaparlar, kaza esnasında kurtulmanın ya da kazayı en az hasarla atlatmanın olmazsa olmazıdır. Hatta bazı araçlarda emniyet kemeri takılı olmadığı takdirde hava yastıkları aktif olmamaktadır. Nasıl olsa hava yastığı var diyerek emniyet kemerini ihmâl etmeyin. Emniyet kemeri takma alışkanlığı edinmenin en kolay yolu refleks haline getirmektir. Aracınıza bindiğinizde tıpkı araç anahtarını yerine takıp çalıştırmak gibi emniyet kemerini takmak da yapacağınız ilk iş olmalıdır. Bu hareket kısa bir süre tekrarlandığında alışkanlık olacaktır. Şehir içinde seyrederken araçların daha yavaş gittiğini düşünerek kemer takmayı göz ardı etmeyin, tehlikenin nerede ve ne zaman karşınıza çıkacağını bilemezsiniz. Ayrıca aracınıza binen yolcuları da emniyet kemerlerini takmaları yönünde uyarın. Ülkemizde arka koltukta emniyet kemeri takmanın küçük düşürücü olduğu yönünde yanlış bir algı vardır. Güvenliğin her şeyden önemli olduğunu sakın unutmayın. Emniyet kemeri takmanın olumlu etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çarpma etkisiyle vücutta meydana gelecek sarsıntının yavaş yavaş azalmasını sağlar,
  • Çarpma etkisinin vücutta farklı noktalara yayarak güçlü etkiyi azaltır,
  • Çarpma anında koltuktan fırlamayı önler,
  • Çarpma esnasında araçtan fırlamayı önler,
  • Vücudunuzu sabitleyerek bir yere çarpmanızı engeller.

Emniyet kemeri kullanımının en önemli güvenlik önlemi olduğunu şu istatistiki veriler de kanıtlamaktadır;

  • Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların %24,8'i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran %6,3'tür.
  • Emniyet kemerleri, otomobilde seyahat edenlerin ağır yaralanma risklerini %45 kamyonetlerde de %60 oranında azalmaktadır.
  • Arka koltukta emniyet kemerleri takmak yaralanmanın şiddetini %50 oranında azaltmaktadır.
  • Arka koltukta emniyet kemeri takmış olan yolcular en fazla kafa, yüz ve boyun zedelenmelerine maruz kalmaktadır. Arka koltuk yolcularının en büyük yaralanma nedeni araç içinde bir yere çarpma ve araçtan fırlamadır. Emniyet kemeri bunu engeller.
  • Bazı ülkelerde emniyet kemeri kullanmak zorunludur. Bu ülkelerdeki ölüm ve yaralanma oranları zorunlu olmayan ülkeler göre yüzde 40 oranında daha düşüktür.

“Zaten yavaş kullanıyorum, ben çok iyi sürücüyüm, nasıl olsa hava yastığı var, benim reflekslerim çok kuvvetli, ya kazadan sonra emniyet kemerini açamayıp kilitli kalırsam, emniyet kemeri terletiyor” gibi bahaneler arkasına sığınıp emniyet kemeri takmayı ihmâl etmeyin. Emniyet kemeri hayat kurtarır.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.03.2020

E-sınav Nedir?

24.03.2020

Kaza Anında Yapılacaklar Nelerdir?

24.03.2020

A2 Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir?

24.03.2020

Sürüş ve Dinlenme Süreleri Ne Kadardır ?