Yurt Dışından Nasıl Araba Alınır

ABONE OL
Yurt Dışından Nasıl Araba Alınır

Yurt dışından araba almak, ülkemizde son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Bu durumun nedenleri; yurt dışında kimi ülkelerde araçların ülkemize kıyasla daha uygun fiyatlı olması ve istenen araç modelinin Türkiye’de bulunmamasıdır. Ancak yurt dışından araç getirmek için ülkemizi ve aracın getirileceği ülkeyi kapsayan belirli şartlar bulunur. Bu şartları yerine getiren kişiler yurt dışından satın aldıkları aracı Türkiye’de kullanabilir.

Yurt dışından otomobil getirerek Türkiye’de kullanmak isteyen kişiler, bu konuda belirlenmiş kurallara uyması gerekir. Bu konuda ülkemizin yasal mevzuatlarına ve aracın getirileceği ülkenin kendi yasal mevzuatlarına uyulması önemlidir. Yurt dışından araba almanın şartları konusunu sizin için araştırdık.

Yurt Dışından Araç Alma Süreçleri

Yurt dışından araç satın almak için yurt dışında (herhangi bir ülkede) en az 185 gün kalmış olmanız gerekir. Aynı zamanda araba satın almayı düşündüğünüz ülkede oturma izniniz de olmalıdır. Araba ile sınırı geçerken ilgili ülkede 185 gündür bulunduğunuzu gösteren ikamet belgesi ve oturma izniniz yanınızda bulunmalıdır. Bu belgeleri ve koşulları sağladıktan sonra yurt dışından Türkiye’ye araba getirebilirsiniz. Fakat arabayı Türkiye’deki araç vergilerinden muaf bir biçimde Türkiye’de yalnız iki yıl kullanılabilirsiniz. İki yılın sonunda yurt dışında tekrar 185 gün kalmalısınız. Daha sonra aracı tekrar Türkiye’de kullanabilirsiniz.

Yurt dışından araç alıp Türkiye’ye getirmek isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Aracın ülkemize getirilebilmesi için ilk olarak yurt dışında herhangi bir ülkeden faturalı olarak satın alma işlemi yapılmalı.
  • Türkiye’ye getirilen araç, gümrüğe sokulmalı.
  • Gümrükten araba almak için ÖTV ve KDV gibi ödemeler yapılmalı. ÖTV, aracın vergisiz fiyatı üzerinden hesaplanır. Toplam tutarın %18’i olan KDV ise ücret hesaplamalarının tamamı yapıldıktan sonra ödenmelidir.
  • Ayrıca gümrükleme gibi işlemler nedeniyle aracın tipine ya da ücretine göre çeşitli ithalat ödemeleri de yapılması gerekir.
  • Gümrükteki ödeme işlemlerinin ardından aracın ruhsatının ve plakasının çıkarılması gerekir.

Yabancı Plakalı Araç Satın Almak

Yurt dışında yaşayan kişilerin kendilerine ait yabancı plakalı aracı, Türkiye’ye getirmek için farklı prosedürler uygulanır. Araç geçici olarak getiriliyorsa vergi ödemeniz gerekmez. Eğer kalıcı olarak getirilecekse ülkemizde bazı vergilerin ödenmesi gerekir. Diğer şartlar ise;

  • Son 1 yılda en az 185 gün yurt dışında olmanız gerekmektedir. Bu süre ikamet belgenize göre belirlenebilir.
  • Getirilen araç ülkemizde en fazla 730 gün kullanılabilir.
  • Yabancı plakalı otomobilin sahibi dışında herhangi biri tarafından kullanılması yasaktır.
  • Türkiye’ye geçici süre ile getirilen araçlar satılamaz, kiralanamaz ve devredilemez.

Gümrükte aracın tipine ve fiyatına göre farklı ithalat ödemelerinin yapılması da gerekli olabilir.

Araçlarla ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.01.2021

Aracınız Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Önemli Nokta

17.06.2021

2022 Ford Maverick İnceleme

11.12.2020

Hız Sabitleyicinin Avantajları ve Dezavantajları

25.05.2023

Greyder Ehliyeti Nasıl Alınır