Yurt Dışından Araba Nasıl Getirilir 2023

ABONE OL
Yurt Dışından Araba Nasıl Getirilir 2023

Otomobil, günümüzde birçok kişinin sahip olmak istediği gereksinimlerden biridir. Yerli ve yabancı markaların farklı tasarımlara ve özelliklere sahip otomobil modelleri bulunaktadır. Aynı zamanda teknolojinin ilerlemesi de otomobillerin tasarım ve özelliklerini geliştiren önemli unsurlar arasında yer alır. Ülkemizde enflasyon sebebiyle araba fiyatlarının artması, araba almak isteyen kişilerin yurt dışından araba getirme düşüncesine girmesine neden olmuştur.

Yurt Dışından Araba Getirmek

Yurt dışından araba getirme düşüncesi, günümüzde araç sahibi olmak isteyen kişilerin en sık araştırdığı konular arasında yer alır. Yurt dışından araba satın almak isteyen kişiler için hazırladığımız bu içeriğimizde yurt dışından araba getirmek konusuna ilişkin tüm detayları bulabilirsiniz.

Kimler Yurt Dışından Araba Getirmek İstiyor?

Yurt dışından araç getirmek isteyen kimi kişiler, Türk plaka yerine yabancı plakalı araç kullanmak istedikleri için bunu yapar. Yabancı plakalı otomobillerin daha havalı ve prestijli görünmesi kimi insanların hoşuna gider. Daha prestijli bir görünüme sahip olmak isteyen kişiler, bu sebeple yurt dışından araba getirmek ister.

Kimi kişiler ise araç ticareti yapmak amacıyla yurt dışından araba getirmek ister. Yabancı plakalı araba ticareti yapmak isteyen kişilerin bunu yaparken çeşitli yasal prosedürler ve zorunluluklar devreye girer. O yüzden yurt dışından araba getirip Türkiye’de ticaretini yapmak istiyorsanız bilinçli ve kontrollü adım atmanız gerekir.

Yurt Dışından Araba Getirme Süreçleri

Yurt dışından araba getirmek için ülkemizde konuyla ilgili olan yasal mevzuatlarının ve aracın getirileceği ülkenin yasal mevzuatlarını bilmek önemlidir. Hem Türkiye’deki hem de araç satın alacağınız ülkedeki kuralları yabancı plakalı olan araçların getirilmesi Türkiye’ye getirilmesi mümkündür. Yalnızca süreçler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Yabancı Plakalı Araba Almanın Koşulları Nelerdir?

Yurt dışından yabancı plakalı araba almak ve Türkiye’de kullanmak isteyen kişilerin uyması gereken birtakım koşullar bulunur. Yabancı plakalı araç almanın koşulları şöyle sıralanabilir:

  • Yurt dışından ülkemize getirilen yabancı plakalı arabalar, belli bir süreliğine getirilebilir. Uzun süreli olarak yurt dışından araba getirmek isteyen kişilerin birtakım vergileri ödemesi gerekir.
  • Yurt dışından Türkiye’ye getirilen yabancı plakalı araçlar, ülkemizde en fazla 730 gün kalabilir.
  • Yurt dışından getirilen aracı sadece yurt dışından getiren kişi kullanabilir. Bunun dışında getiren kişinin birinci derece yakınları dahil olmak üzere bu aracı kısa veya uzun süreli olarak kullanması yasaktır. Böyle bir durumun tespit edilmesi sonucunda getiren ve aracı kullanan kişi ülkemizde ciddi yaptırımlar ile karşılaşabilir.
  • Yurt dışından yabancı plakalı araç getirmek isteyen kişinin aracı getireceği ülkede en az 185 gün fiilen yaşaması ve ülkede süreçte o ülkeden hiçbir biçimde ayrılmamış olması gerekir. Bu durumu netleştirmek için aracı getiren kişinin pasaport kontrolü yapılır. Ülkeye turist olarak gidenler bu sürece tabi değildir.
  • Yurt dışından getirilen araçlar satılamaz veya bir başkasına devredilemez.

Yurt Dışından Araba Getirmek İçin 185 Gün Hesabı Neye Göre Yapılır?

185 gün hesabı, yurt dışından otomobil getirmenin şartları arasında bulunur. Bu şart, genel olarak şu şekilde hesaplanabilir: Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan pasaport giriş-çıkış kayıtları üzerinden yapılır. Türkiye’ye araç ile giriş yapılacak tarihten bir yıl geriye doğru sorgulanır. 365 gün içerisinde 185 gün yurt dışında kalan ve olağan koşullarda ikamet eden kişiler bu şartı yerine getirir. Ayrıca yurt dışından emekli olmuş kişiler için 185 gün şartı aranmaz.

Yurt Dışından Gümrük Vergisiz Araba Alma Şartları Nedir?

Gümrük vergisi ödemeden yurt dışından araba getirmek istemeniz halinde gerçekleştirmeniz gereken birtakım işlemler bulunur. Gümrük vergisi ödemeden yalnızca ÖTV ve KDV ödeyerek yurt dışından araba almanın şartları şöyle sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında bir görevi yerine getirmek amaçlı olarak görevlendirilen kamu çalışanlarının 2 yıl şartı aranmadan yurt dışından gümrük vergisiz araç getirme hakkı bulunur.
  • Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ölmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye sınırları içerisinde yaşamakta olan varis yakınları ölen kişinin aracını yasal mirasçı olmaları sebebiyle Türkiye’ye getirme hakkına sahiptir.
  • Türkiye dışında 2 sene yaşamış ve yeniden ülkemize ikametini taşıyan kişiler de yurt dışından gümrük vergisi ödemeden araba getirebilir.
  • Türk vatandaşı olan ve ikametgahını daimi bir biçimde Türkiye’nin sınırları içine taşıyan kişiler için de 2 yıl şartı bulunmamaktadır.

Yurt Dışından Araba Getirmek İçin Ödenen Vergiler Ne Kadar?

Yurt dışından araba getirmek isteyen kişilerin ödemesi gereken 2 tip vergi bulunur. Bu vergilerden biri açılımı Özel Tüketim Vergisi olan ÖTV iken diğeri kısaca KDV olarak anılan Katma Değer Vergisi’dir. KDV standart olup aracın markası, modeli fark etmeksizin %18 oranındadır. ÖTV ise aracın markasına ve modeline göre değişiklik gösterir ve aracın vergisiz fiyatı üzerinden satın alma sırasında hesaplanır. Katma Değer Vergisi ise ÖTV’nin ödenmesinin ardından toplam fiyat üzerinden alınır.

Yurt Dışından Araba Nasıl Alınır?

Otomotiv sektöründe dünyada lider konumda olan Almanya’dan araba satın almak diğer ülkeler ile kıyaslandığında daha kolaydır. Almanya veya diğer yurt dışı ülkelerinden plakasız olarak araba satın almak istiyorsanız yerine getirmeniz gereken önemli unsurlar bulunmaktadır. Yurt dışından plakasız araba satın almak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Yurt dışından satın aldığınız aracı Türkiye’ye getirmek için ilk olarak aracı faturalı bir biçimde satın almanız gerekir.
  • Türkiye’ye getirilen otomobil mutlaka gümrükten geçmelidir.
  • Gümrükten arabayı almak için KDV ve ÖTV gibi ödemeler yapılmalıdır.
  • Vergilerin ödenmesinin ardından arabanın plakasının ve ruhsatının yasal hükümlere uygun bir biçimde çıkarılmalıdır.

Yurt dışından araba satın almak için dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur, birçok Avrupa Birliği ülkesi, sizin araç almanız ve birkaç gün içinde nakliyat ile aracınızı almanız halinde sizlerden KDV talep etmez. Fakat aracı kullanarak o ülkeden çıkarma veya 1 ay sonra nakliyat yapmak istemeniz halinde satın aldığınız ülkenin belirlediği KDV değerini ödemeniz gerekir. Bu durumda Türkiye’de ödediğiniz KDV de dahil edildiğinde araç için toplam 2 defa KDV ödemesi yapmak durumundasınız. Buna ek olarak aracı o ülkede kullanmanız halinde ülkelerarasında değişiklik göstermekle birlikte ülkemizde MTV’ye benzer vergiler ödemeniz gerekebilir.

Yurt Dışından Araba Getirmek için ÖTV Nasıl Hesaplanır?

Yurt dışından araba satın alıp Türkiye’de kullanmanız halinde ÖTV ödemeniz gerekir. Peki yurt dışından alınan arabaların ÖTV hesaplaması şu şekilde yapılabilir:

  • 600 cm³ silindir hacmine sahip ve vergi dışında satış değeri 70 bin TL değerindeki otomobiller için %45,
  • 1600 cm³ silindir hacmine sahip ve vergi dışında satış değeri 70 bin – 120 bin TL arasında değere sahip araçlarda %50,
  • 120 bin TL ve üzerindeki fiyatlarda otomobiller için %60,
  • 1600 cm³ – 20 bin cm³ silindir hacmine sahip ve vergi dışında satış değeri 170 bin TL olan araçlarda %100,
  • 20 bin cm³ ve üzerinde silindir hacmine sahip olan ve vergi dışında satış değeri minimum 170 bin TL olan otomobiller için %160 oranında ÖTV ödenmesi gerekir.

Yurt dışından araba getirme konusunda güncel gelişmeler hakkında bilgi edinmek için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.05.2023

Metro Sürücüsü Nasıl Olunur

25.01.2021

Arabanın Motoru Neden Aşırı Isınır

22.07.2020

Otomobil Konulu En Güzel Filmler

11.02.2021

2021 En İyi Elektrikli Araba Modelleri