Yüksek Oktanlı Benzin İle Normal Benzin Arasındaki Fark Nedir

ABONE OL
Yüksek Oktanlı Benzin İle Normal Benzin Arasındaki Fark Nedir

Yüksek oktanlı benzin ile normal benzin arasındaki farkı anlayabilmek için öncelikli olarak oktan sayısı nedir? Bunu anlatmak gerekiyor. Bu sayede aradaki farkı daha iyi anlatmış oluruz.

Oktan Sayısı Nedir?

Benzinli motorlarda hava ve yakıt karışımı, sıkıştırma sırasında piston üst ölü noktaya ulaştığında sıkışır ve basınç sıcaklığı artarak bujilere kıvılcım oluşturur. Kıvılcım yakıtın yanmasını sağlar ve yanma motorun çalışmasıyla birlikte başlar.

Oktan sayısı, benzinin basınç ve sıcaklık altında kendiliğinden tutuşması şeklinde tanımlanan vuruntuya karşı dirençli olma derecesini gösteren bir sayıdır. Benzindeki oktan sayısı arttığında, benzinin kendiliğinden tutuşması azalır, ancak vuruntuya karşı daha dayanıklı olur. Oktan sayısının düşük olması ise silindirin içinde bulunan benzinin kontrolsüz bir şekilde tutuşma eğiliminin yüksek olması anlamına gelir. Bu da istenmeyen bir durumdur. Yani düşük olan oktan sayısı yüksek vuruntu demektir.

Sürücülerin benzin alırken genelde yanıldığı nokta şudur: “Yüksek oktanlı benzin aracın performansını artırır.” Yani bilinenin aksine benzin alırken yüksek oktanlı olanı değil, otomobil üreticisi hangisini önermişse onu tercih etmek gerekir.

Normal özelliklere yüksek oktan eklerseniz ne olur?

Yukarıdaki bahsedilenlerin tam tersine benzin üreticileri burada farklı bir durumla tüketicinin karşısına çıkıyor. Örneğin; Yüksek oktanlı benzin temizlik maddeleri içerdiğinden bazı yağ firmaları bu katkıların etkisiyle motorun iç kısmının da temizlendiğini söylüyor. Ancak, motor çıkışını artırmak ve yakıt verimliliğini artırmak amacıyla yüksek oktanlı benzin ekleseniz bile beklendiği gibi olmayabilir.

  • Yüksek oktanlı benzin pahalıdır, fakat oktan değeri yüksektir. Bu sayede vuruntu azaltılmış olur.
  • Benzindeki yüksek oktan özelliği, motorun içini temiz tutmak için bir temizlik maddesi eklenmesidir.
  • Yüksek oktanlı bir otomobilde normal benzin kullanırsanız, yakıt verimliliği ve hızlanma performansı artışı olmayacaktır.
  • Yüksek oktanlı bir arabada normal benzin kullanırsanız, yakıt verimliliği sağlanmayacaktır.

Bir sürücü hangi yakıtı kullanması gerektiği aracın kullanma kılavuzunda bu açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu nedenle aksi bir durum olmadığı sürece farklı yapılara sahip olan benzin kullanılmamalıdır.

Otomobiller hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.02.2022

Ehliyet Sınavı Çıkacak Sorular 2022

31.10.2022

Trafikte Hangi Araçların Geçiş Üstünlüğü Vardır

21.04.2021

Yeni Elektrikli 2022 Volvo C40 Recharge İncelemesi

06.10.2021

Bujilerin Bakımı Nasıl Olmalı