Yolcu Emniyet Kemeri Takmama Cezası Kime Yazılır

ABONE OL
Yolcu Emniyet Kemeri Takmama Cezası Kime Yazılır

Emniyet kemeri trafikte hayat kurtaran bir uygulamadır. Bunun için bir araçta seyahat halinde olan herkesin emniyet kemerini takması gerekir. Genelde araca oturulduğunda yalnızca ön koltuktakiler emniyet kemerini takar ancak zorunluluğun arkada oturan yolcular içinde eşit olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle trafikte olası bir çevirmeye girildiğinde polis arkada oturanların emniyet kemerinin takılı olmadığını gördüğünde ceza yazma hakkına sahiptir.

Her ne kadar polisin bu yönde inisiyatif kullandığı biliniyor olsa da olası bir ceza durumunda aracın sahibine mi yoksa yolcuya mı ceza yazılır? Merak konusudur.

Emniyet Kemeri Takmayan Yolcuya Ceza

Trafik kuralları can ve mal güvenliğini korumak ve trafikte düzenin sağlanması için vardır. Doğal olarak emniyet kemeri yalnız ülkemizde değil tüm dünyada geçerliliği olan bir uygulamadır. Bu kurala uymayan sürücülere ise cezai işlem uygulanır.

Sorunun yanıtı : “Emniyetin internet sitesinde trafik ceza kodlarının 78/1-a bendinde yer alan bilgilere göre Emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmamak veya kullanmayan sürücülere 132 TL emniyet kemeri takmayan yolculara ise aynı şekilde 132 TL para cezası uygulanır.“ Şeklinde yazar. Eğer kesilen bu ceza 15 gün içerisinde yatırılırsa bu durumda 99 TL para cezası ödenmesi gerekir.

Emniyet kemeri herkes için zorunludur ve dikkatli olmak gerekir. Günümüzde birçok uygulama kameralı denetimlerle yapıldığından dolayı emniyet kemerinin olmadığının tespit edilmesi durumunda ceza yazılarak sürücünün adresine gönderilebilir. Bu nedenle araca binildiğinde ilk yapılması gereken kuralların başında emniyet kemerinin takılması gelmelidir.

Emniyet Kemeri Ne Zaman Takılmaz?

Yukarıda emniyet kemerinin takılmasının zorunlu olduğu durumlar ve ceza miktarı açık bir şekilde belirtilmiştir, ancak emniyet kemerinin takılmaması gereken zamanlarda vardır. Bunlar ise şöyledir:

  • Yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri,
  • Yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüsler ile dolmuştaki yolcular,
  • Geri gitme veya park yerlerinde 25 km/s. geçmeyen hızla seyreden sürücüler,
  • Yakın koruma, harekât, tatbikat ve devriye görevi yürüten veya olaylara müdahale eden askeri ve genel kolluk görevlilerinden sürücü ve yolcu konumunda bulunanlar
  • Acil servis görevlileri,

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/  adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.02.2021

Çocuğun Ön Koltukta Oturmasının Cezası Ne Kadar? 2021

28.05.2021

İlk Trafik Sigortası Ne Kadar Tutar

11.03.2021

LPG Filtreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

12.01.2021

Ehliyet Ceza Puanı Nereden Öğrenilir