Yokuş Aşağı Boşa Atılır mı

ABONE OL
Yokuş Aşağı Boşa Atılır mı

Sürücülerin en sık yaptıkları hatalardan biri yokuştan inerken vitesi boşa almaktır. Yakıt tasarrufu sağlayacağı düşünülerek yapılan bu hata yakıt tasarrufuna katkı sağlayacağı düşünülüyor olsa da bu mümkün değildir. Aksine araçların fren sistemi motora bağlantılıdır ve oluşan negatif basıncı kullanmaktadır. Dolayısıyla sürücü yokuş inerken vitesi boşa aldığında fren pompaladıkça oluşan negatif basınç azalmaya başlar. Bunun sonucunda belli bir dönem sonra fren sertleşerek tutmamaya başlar. Ayrıca yakıt tüketimi devam edeceği için yakıt tasarrufu değil tüketimi artmış olur. Sürücüler yakıt tasarrufu sağlayabilmek için yokuştan aşağı inerken vitesi boşa almak yerine ayağını gazdan çekmeleri daha doğru bir hareket olacaktır. Bu şekilde yakıt tüketimi azaltılabilir.

Günümüzde yakıt fiyatlarının sık sık artması nedeniyle sürücüler yakıt tasarrufu sağlamanın yollarını aramaya başlamışlardır. Fakat insanlar arasında yanlış yayılan bilgilerin uygulanması nedeniyle araçta yakıt tasarrufu sağlamak yerine büyük zararlara neden olunabilmektedir. Yani tam olarak hakkında bilgi sahibi olunmayan bir düşünce uygulamamalıdır.

Vitesi Boşa Alarak Araç Kullanmak Güvenli Midir?

Sürücülerin güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmeleri için kesinlikle araçlarını boş vitesle çalıştırmamaları gerekmektedir. Çünkü boş vitesle çalıştırılan araçtaki tepkime hızı, diğer araçlara oranla farklılık gösterecektir. Araçlarda vites boşa alındığında fren algılaması gecikmektedir. Fren sisteminde algılamada yaşanan 1–2 saniyelik gecikme nedeniyle beklenmedik kazalar yaşanabilmektedir.

Araçta Vites Hangi Durumlarda Boşa Alınabilir?

Araçlar bazı durumlarda vitesi boşa alabilir. Örneğin aracın trafik ışıklarında beklediği durumlarda veya ya da uzun süreli bekleme gerektiren durumlarda sürücü vitesi boşa alabilmektedir.

Yakıt Tasarrufu Sağlayabilmek İçin Vites Hangi Şekilde Kullanılmalıdır?

Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru devirde ve en doğru vites ile çalıştırılmasıdır. Sürücüler yüksek hızla gitmek istediklerinde düşüş vites, düşük hızla gitmek istediklerinde yüksek vites kullanmamaya özen göstermelidir. Hıza göre vites seçimi doğru olarak ayarlandığı takdirde araçta yakıt tasarrufu sağlanmış olacaktır.

Birçok modern araçta vitesin hıza göre ayarlanması için gerekli olan uyarılar yapılmaktadır. Bu nedenle hız ve vites arasında doğru olan ayar sağlanmaktadır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.12.2021

Kartal Sürücü Kursları - Kartal Ehliyet Kursları

01.04.2021

Motor Ehliyeti Sınıfları ve Şartları

25.11.2021

Bakırköy Sürücü Kursları - Bakırköy Ehliyet Kursları

04.11.2020

Bir Aracın Ortalama Yıllık Maliyeti Ne Kadar