Yetersiz Ehliyetle Araç Kullanma Cezası Nedir? 2021

ABONE OL
Yetersiz Ehliyetle Araç Kullanma Cezası Nedir - 2021

Trafik cezaları yalnızca araç kullanırken yapılan hata ya da kusurlardan dolayı kesilmez. Bunun için ideal olan sürüş kadar sürücü de gereklidir. Bir sürücünün sahip olması gereken birtakım özellikler vardır ve bunların en başında da araca binildiğinde ehliyetin yanında olması gerekir. Ancak ehliyetlerde sınıflarına göre ayrılmış olduğu için sürücünün mutlaka kullandığı araç sınıfına uygun olan ehliyete sahip olması gerekir. Yetersiz ehliyetle araç kullanma cezası da bunlardan bir tanesidir.

Bu cezaya bir örnek vermek gerekirse otomatik vites ehliyeti olan bir sürücü manuel vitesli bir araç kullanamaz. Eğer bu kurala uymazsa bu durumda kendisine ceza kesilir.

Yetersiz Ehliyet Araç Kullanmak Nedir?

Ehliyetini ilk kez alacak olan bir sürücü heyecanına kapılarak bazen sağlıklı bir şekilde düşünmeden hareket edebilir. İçinde bulunduğu şartlara uyan bir sürücü otomatik vites ehliyeti aldığında bundan sonraki sürüşlerin tamamında otomatik araç kullanması gerekir. Şartlar ise değişkenlik gösterdiğinde otomatik vites ehliyeti aldığına pişman olabilir. Böyle bir durumda ise ya ehliyeti manuel ehliyete çevirmesi gerekir ya da manuel araç kullanmaması gerekir. Her iki yönteminde zahmetli ve sıkıntılı olacağı göz önünde bulundurulduğunda bazı durumda sürücüler yetersiz ehliyet kuralına uymamaktadır.

Doğal olarak ehliyet araç kullanabilmek için önemli bir belge olsa da bu belgeyi alırken iyi düşünmek gerekir. Hangi durumda olursanız olun ehliyetiniz kullandığınız araç için uygun değilse kesinlikle bunu yapmamanız gerekir. Aksi takdirde Karayolları Trafik Kanununun 39. maddesine göre idari para cezasına çarptırılırlar. Yetersiz ehliyetle araç kullanan bir sürücünün kullandığı araç kendisine ait değilse bu durumda plaka üzerinden aracın sahibine de aynı miktarda ceza kesilir.

2021 Yetersiz Ehliyet Cezası

Yetersiz ehliyetle araç kullanan bir sürücü bu şekilde yakalanması halinde 20 ceza puanı ve 1,339 TL para cezasına çarptırılır. Eğer sürücünün kullandığı araç kendisine ait değilse bu durumda araç sahibine de aynı miktarda ceza kesilir. Bu cezaların 15 gün içerisinde ödenmesi halinde % 20 indirim uygulanarak 1.004.25 TL ödenmesi gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.04.2020

Diyarbakır Sürücü ve Ehliyet Kursları

28.12.2023

Acemi Sürücüler İçin Yoğun Trafikte Güvenli Sürüş İpuçları

19.07.2023

Fiat'tan Temmuz Ayında Üçüncü Zam: Fiat Temmuz Ayı Fiyatları

26.01.2021

Benzin Bittiğinde Arabanıza Ne Olur